xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Preskakanje vijače je vežbanje koje je neizbježno na svakom treningu. Bilo da ste u odličnoj formi, želite efikasan kardio trening, želite poboljšati performanse u svom vežbanju ili se samo zabaviti – preskakanje vijače je pravi izbor za vas.


Preskakanje vijače je aktivnost koja se preporučuje svima. Uključite je u redovan trening i odredite sami koliko vam preskoka odgovara.


Za početak preskačite vijaču nekoliko centimetara od poda, dajući vijači dovoljno prostora da prođe ispod vaših stopala. Držite laktove blizu bokova dok ju vrtite oko sebe. Pokret ruku treba dolaziti iz zglobova i podlaktica, a ne iz ramena. Ako se umorite prije nego što završite trening, ispustite vijaču i nastavite skakutati bez nje. Odgovarajuća vijača ne bi trebala biti viša od visine vašeg pazuha kada postavite jednu nogu na sredinu vijače i podignite ručkice vijače.


Trening sa vijačom postaje aerobni kada treniramo duže od 10 minuta. Ako želimo poboljšati brzinu ruku i nogu potrebno je da napravimo što veći broj ponavljanja u što kraćem periodu. Kontakt stopala sa podlogom takođe treba biti kratak, a ritam takav da sinhronizira sve grupe mišića.


Vežbe sa vijačom su jedne od najefikasnijih za proces mršavljenja i oblikovanja tijela. Za 30 minuta preskakanja gubi se oko 350 kalorija. Vježbe sa vijačom ubrzavaju metabolizam do 25%. Smatra se da su bolje za mršavljenje čak i od trčanja jer su sigurnije za zglobove i koljena.


Preskakanje vijače brzo razvija ravnotežu i koordinaciju. Ove sposobnosti imaju važnu ulogu u sportu, smanjuju mogućnost ozljeda i održavaju balans. Vijača pozitivno utječe na raspoloženje, i kao i svaka fizička akivnost proizvodi endrofin koji stvara osjećaj sreće i zadovoljstva. Ove vježbe idealno potiču koncentraciju, opuštajući duh i tijelo.



Prednosti preskakanja vijače


- Pristupačna cijena

- Brzo sagorijevanje kalorija

- Laka prenosivost

- Ne traži puno prostora

- Ne traži puno vremena

- Smanjuje mogućnost nastanka ozljeda

- Jača, oblikuje i tonira mišiće cijelog tijela

- Jača kardiovaskularni i respiratorni sustav

- I pozitivno utječe na moždane funkcije

- Pozitivno utječe na raspoloženje