xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Koliko ste zdravi? Jedete li zdravo? Trenirate li redovito? Pijete li barem osam čaša vode dnevno? Spavate li svaki dan?

Dobro zdravlje nije samo zdrava prehrana i tjelovježba - već i pozitivan stav, pozitivna slika o sebi i zdrav način života.

Konzumirajte više vode. Većina nas ne pije dovoljno vode svaki dan. Voda je neophodna za normalno funkcioniranje našeg tijela. Voda je potrebna za obavljanje tjelesnih funkcija, pročišćavanje tijela i nošenje hranjivih tvari i kisika kroz naše tijelo. Voda također pomaže u gubitku kilograma. Konzumiranje vode pomaže vam da napunite želudac, čineći vas manje gladnima i sprječava prejedanje. Potrebno je piti oko 8-10 čaša vode dnevno.

Naspavajte se. Kad se ne odmarate dobro, nadoknadite nedostatak hranom. To je obično hrana koja nije korisna. Također, nedostatak sna uzrokuje prerano starenje.

Odaberite vježbe u kojima uživate. Kad uživate u sportu, to prirodno želite raditi. Bit vježbe nije trpjeti i trpjeti, suština je zabava i zdravlje istovremeno.

Jedite voće. Voće ima mnogo vitamina i minerala. Što je više moguće, konzumirajte vitamine i minerale putem prehrane, a ne putem dodataka. Napunite svoj tanjur hranjivim voćem: bananom, papajom, kivijem, jagodama, borovnicama, kupinama, malinama, lubenicom, medom, breskvom, jabukom, grejpom, pomelom, mangom, narančom.

Jedite povrće. Povrće je izvor mnogih hranjivih sastojaka i minerala poput folata, vitamina K, vitamina A, mangana i kalija, da ne spominjemo dijetalna vlakna koja su važna za dobro zdravlje crijeva. Svo povrće je važno i obogaćuje našu prehranu.

Smanjite prerađenu hranu. Prerađena hrana nije dobra, jer se većina prehrambenih vrijednosti gubi u proizvodnji ove hrane, a dodani konzervansi štetni su za naše zdravlje. Prerađena hrana sadrži velike količine soli što dovodi do povećanja krvnog tlaka i bolesti srca.

Jedite male obroke. Odaberite nekoliko malih obroka jer to izjednačava vašu distribuciju energije. Bolje je i za vaš želudac jer se ne opterećuje probavljanjem velike količine hrane odjednom.

Ne pijte alkohol. Alkohol je diuretik, što znači da uklanja vodu iz vašeg tijela. Ako redovito pijete alkohol, vrijeme je da ga se riješite ili barem smanjite količinu.

Volite sebe. Ljubav prema sebi ključni je dio zdravog života. Kada imate negativnu sliku o sebi, to se odražava na mentalno i zdravstveno stanje.

Image credit: Trainer Academy (https://traineracademy.org/)