xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Kao što smo mogli primjetiti u fitness centrima, traka za trčanje definitivno spada u najpopularnije rekvizite kada je riječ o kardio treningu. U teretani viđamo ljude koji provode sate na traci za trčanje a možemo vidjeti i vježbače koji rade kardio trening samo pola sata. Postoje razne diskusije na temu da li je bolje trčati ili hodati pod nagibom. Upravo zbog toga, vjerojatno ste bili u dilemi i zapitali se koja od ove dvije grupe ljudi postupa ispravno?


Trening na traci je svakako odličan izbor ukoliko vam je cilj treninga sagorijevanje što većeg broja kalorija. Bez sumnje ćete uspjeti sagorjeti trocifrenu brojku kalorija bilo da se odlučite za trčanje ili brzo hodanje sa ili bez nagiba. Pošto su početnici ti koji se najčešće odlučuju za kardio treninge, svakako preporučujemo niski intezitet produženog trajanja.


Osobe koje imaju veći postotak masnog tkiva i koji su u slabijoj fizičkoj formi, preporuča se da za početak rade 1-2 puta tjedno trening u trajanju od 20-40 minuta u vidu hoda ili malo bržeg hoda. Hodajte takvom brzinom , da vam puls dodje do 60% vaseg maksimalnog pulsa. To je fat burning zona, i tu sigurno sagorijevate kalorije i sto je najvaznije mrsavite.


Srednji intezitet treninga u vidu bržeg hoda, hoda pod nagibom i laganog trčanja, odgovarat će početnicima koji imaju određen nivo fizičke forme i kondicije i on bi trebao trajati 30 minuta 2-3 puta tjedno. Istovremeno ćete sagorijevati kalorije i povećavati kondiciju vašeg kardio - respiratornog sustava. Kada je riječ o stjecanju i povećanju kondicije, pod pretpostavkom da imate optimalnu fizičku formu, predlažemo treninge bržeg trčanja i sprinteva u trajanju od 20-30 minuta uz prethodno zagrijavanje i hlađenje.


Spomenimo jednu bitnu činjenicu vezanu za određivanje inteziteta kardio treninga, a to je puls. Lagana aktivnost podrazumijeva 55-65% od maksimalnog otkucaja srca, srednji intezitet 65-75% od maksimalnog otkucaja srca, viši nivo 75-85% i visok intezitet vježbanja podrazumijeva 85-95% od maksimaknog otkucaja srca.


Najbolje vrijeme za ovaj trening je jutro, jer ćete na taj način potaknuti organizam da ubrzano sagorijeva kalorije u toku dana. Obratite pažnju na intenzitet ovog treninga, jer je za jutarnji trening bitno da bude niskog intenziteta. Prije jutarnjeg kardio treninga pojedite manji, zdrav i visokokalorični proteinski obrok, kako biste imali snage izdržati cijeli trening. Ovo je naročito važno za one koji žele da, pored skidanja masnih naslaga, zadrže obim mišića. Još jedna preporuka za ovakav jutarnji trening je da on ne bi trebao trajati duže od sat vremena, da ne bi došlo do razgradnje mišića.


Pored svih navedenih prednosti, ovaj trening je dobar i zbog toga što njime jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca kada ste u stanju mirovanja. Time se povećava dovod krvi u mozak, što potiče bolju koncentraciju, a doprinosi i smanjenju stresa i jačanju imunološkog sustava.