xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Xplorer AR konzola– kako igrati

11. prosinca 2017. 09:43:00 CET

U prethodnom blogu smo se dosta pozabavili mehanikom, tj. objašnjavanjem kako radi i čemu služi Xplorer AR konzola, no dosta teorije, slijedi praksa. Kako bi mogli što bolje opisati Xplorer AR konzolu, naši blogeri Antonija i Martin su ga odnijeli kući i isprobali, a njihova iskustva slijede:


Antonija:

Xplorer Crossfire AR konzola je stigla. Otpakiravanje konzole i instalacija aplikacije su prošli bez problema. Uslijedilo je isprobavanje SuperAR aplikacije koja je isključivo singleplayer. Igrica ima 20 modula, u prvih 12 modula sam mogla birati hoću li se boriti s dinosaurima, zombijima u arheološkim ruševinama, ići u rat, onaj s tenkovima, avionima, pješke ili u svemiru, izbor je stvarno velik. Kod ostalih 8 modula se bitke su se odvijale u mom dnevnom boravku. Svaki modul ima 8 razina, koje su u početku jednostavne, ali kasnije postaje sve teže i zahtijevaju određenu vještinu i sposobnost taktičkog igranja igrica.

Za početak sam odlučila otići u eru dinosaura i boriti se s njima. Nakon odabira modula slijedi kratka pričica o tome što je misija, tko je neprijatelj i zašto ga treba ukloniti. Od oružja se u početku nudi samo jednostavna puška, a kasnije se dobivaju razna druga oružja kao npr. automatska puška ili minobacač. Kada sam počela igrati sjedila sam na stolici, ali igrica je postala toliko dinamična da sam kroz par minuta letila po stanu, i da bilo je poprilično čudnih pogleda, ali sam se toliko uživila u borbu protiv dinosaura da me nije bilo briga. Ja, koja sam zadnji puta igrala igrice prije valjda 10-ak godina sam se toliko uživila u igranje s AR konzolom da sam u jednom mahu prošla svih 8 razina. Nešto nevjerojatno koliko je fora.

Trebala sam isprobati i AR dio igrice. Koji modul odabrati? Iako imam fobiju vezanu za pauke odlučila sam prvo taj modul isprobati. Priča kaže da to nisu obični pauci, nego veliki mutanti, lagana panika se pojavila, ali glas unutar mene je vikao sredi ih, sredi ih! Dinosauri su bili veliki i bilo ih je maksimalno 3 u isto vrijeme pa sam tako nešto i ovdje očekivala, no iznenadila sam se. Desetak pauka je mahnito krenulo iz moje vlastite kuhinje prema meni. Pucala sam iz puške, ali najezda pauka je bila sve veća i veća. Na ekranu mobitela sam brzo promijenila pušku u srojnicu u zamjenu za zlatnike i tada je postalo lakše. U prvom nivou potamanila stotinjak pauka. Nije loše!

Očekivala sam da ću u 20-ak minuta proučitikonzolu, ostaviti ju negdje sa strane i vratiti se nedjeljnom ljenčarenju, ali AR konzola me je jednostavno obuzeo. Toliko je zabavan da sam se dobrih 5 sati igrala. Ubijala sam zombije, letila po stanu, uzbuđeno vikala kod svakog prolaska nove razine. Inače sam skeptik kada se radi o igricama i gadgetima, ali Xplorer AR konzola mi je promijenila mišljenje. Puno je bolji od običnih igrica, usporedila bi to s razlikom između 2D i 3D filma. Jednostavno postoji jedna nova dimenzija koja pruža toliko bolji osjećaj realnosti i uživanja u igricama.


Martin:

Super AR aplikacija nudi 20 igara, prvih 12 se odvija u grafičkom okruženju same igre, a ostalih 8 igara se odvija u vašem okruženju. Sve igre su pucačke prirode, a svaka nudi 8 razina koje su u početku vrlo jednostavne, a kasnije postaju teže i zahtijevaju brzinu i vještinu. Na prvoj razini ćete imati samo jedno oružje, dok će vam se kasnije otključati i druga tipa strojnice, topovi, bacači raketa i laserske puške.

Neke od igara su: bitka s tenkovima, preživljavanje najezde zombija, borba s dinosaurima, bitka s avionima, bitka u svemiru sa svemirskim brodovima, bitka s robotima…

Prva igra koju sam odlučio isprobati je Naval Warfare jer su me zaintrigirali avioni. Igra se odvija iznad oceana i cilj je uništiti protivničke avione prije nego što oni unište vas. Avioni lete sa svih strana i gađaju vas strojnicom i bacaju bombe. S obzirom da je igra vrlo dinamična i da protivnici dolaze sa svih strana, letio sam posvuda i stvarno sam se uživio u scenarij. U zadnjoj razini moram pobijediti bossa, ogromnog zastrašujućeg bombardera. Nakon 8 prijeđenih razina prošlo je dosta vremena, ali zabavi nije bilo kraja i tako sam odlučio igrati druge igre dok mi se baterija na smartphone-u nije ispraznila. Tada sam nestrpljivo čekao da se napuni kako bih nastavio igrati.

Nakon punjenja sam odlučio zaigrati nekoliko AR igara. Spomenut ću igru AR Sky Craft. Odjednom mi je dnevni boravak postao prepun asteroida između kojih lete svemirski avioni koji pucaju na mene. Ja imam lasersku pušku s kojom ih moram uništiti. U kasnijim razinama dolaze i velike letjelice pomalo nalik na X-wing iz Star Warsa koje imaju puno jača oružja. Najviše me fasciniralo to što su asteroidi djelovali kao da stvarno plutaju u mom dnevnom boravku kao da su u svemiru.

Za kraj slijedi nekoliko riječi o Super AR Killer aplikaciji. Postavlja se isto kao i Super AR, samo što omogućava da više igrača zajedno igra u timovima. Kako bi više igrača moglo igrati, svi moraju biti spojeni na istu Wi-Fi mrežu. Ako se igra odvija kod kuće, svi igrači će se pojiti na kućni Wi-Fi, a ako se igra odvija vani, kako onda uspostaviti Wi-Fi? Vrlo jednostavno. Jedan igrač će svoj mobitel pretvoriti u Wi-Fi pristupnu točku i tako omogućiti ostalima da se spoje. Nakon što se svi igrači spoje, jednostavno spojite smartphone na svoje konzole i pokrenite aplikaciju. Nakon odabir igre, potrebno je kreirati „room“ kako bi se ostali igrači pridružili. Kada se svi pridruže, zabava može početi. Nema bolje zabave od igranja s prijateljima, zamislite kako zajedno pucate na avione koji lete po dnevnom boravku ili kako pucate jedni na druge kao da igrate paintball ili laser tag.


Po prvi puta sam iskusio čari AR tehnologije i mogu reći da sam oduševljen. Ostatak dana proveo sam igrajući AR igre i ostao sam začuđen da gadget kao AR konzola može pružati potpuno drugačiju dimenziju gaminga. Za razliku od običnih konzola i računala, uz ovaj gadget i AR aplikacije možete iskusiti izazove u stvarnom svijetu, usput se kretati i razvijati nove vještine.


Autori: Antonija Jerbić, Martin Matešić