xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Dok iskusni biciklisti uživaju u vožnji bicikla po brdima i planinama, oni koji se bave biciklizmom iz hobija često su uplašeni strmim usponima i muče se da stignu do vrha. Međutim, uz malo vježbe, svatko može naučiti kako svladati bilo koji uspon.


1. Prije uspona


Pripreme za brdsku vožnju počinju već kod kuće: ponesite sa sobom samo neophodno, kako biste smanjili težinu. Kad krenete na turu, važno je da ostanete smireni, čak i dok se još nalazite u ravnici ispred zastrašujućeg uspona. Ako uspijete sačuvati snagu na ravnom terenu, ona će vam potrajati i kad konačno krenete na uspon. Odaberite neki laki prijenos dok ne stignete do uspona i ne zaboravite da na vrijeme promijenite brzinu, kako ne biste izgubili brzinu. 


Nikada ne mijenjajte brzine nasred veoma strmog uspona – može doći do iskakanja lanca iz ležišta.


2. Način razmišljanja


Brojne neiskusne bicikliste oblijeva znoj i pri samom pogledu na uspon. Međutim, upravo taj strah otežava uspješno svladavanje brda i planina. Cilj je da pronađete pravu brzinu koju možete stabilno održavati sve dok ne stignete do vrha brda. Uvijek je bolje da prema vrhu napredujete polako, ali sigurno, umjesto da se srušite s bicikla uslijed potpune iscrpljenosti čim stignete do vrha.


Svoj ritam ne usklađujte s drugim biciklistima, držite se brzine koja vama odgovara.


3. Kako se pravilno okreću pedale


Okrećite pedale smireno, kružnim pokretima i postavite cilj od 80 – 90 okretaja u minuti. Ako ne možete izdržati da čitavo vrijeme sjedite na sjedalu bicikla, možete neki kraći period voziti i van sjedala, ali umjereno i postepeno. Prednost ovakvog načina vožnje je u tome što su u stajaćem položaju noge puno snažnije. Štoviše, mišići će vam se osloboditi, pa ćete moći voziti brže. Međutim, ipak ćete najveći dio uspona morati svladati sjedeći jer vožnja van sjedala može izazvati bolove u leđima ako se s njom pretjera, a također ograničava stabilnost na biciklu. .


4. Savjeti za trening


Ne samo da morate uvježbati noge za brdsku vožnju, nego i stražnjicu, leđa i ramena jer su vam neophodni za svladavanje strmih uspona. Dobar trening ne smije početi svladavanjem par brda brzim tempom, već bi prva vježba trebala biti veoma spor uspon i postepeno ubrzavanje. Uz pravilno razmišljanje i dobro utrenirano tijelo, čak i najstrmiji usponi mogu biti prava zabava.




Pogledajte cijelu ponudu Xplorer bicikala klikom OVDJE!