xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

U ovom vodiču navest ćemo sve što trebate znati o biciklizmu za početnike, uključujući i izbor najboljih bicikala za početnike, neophodne opreme, kao i gdje da vozite te još puno toga.


Otkrijte kakav vam bicikl treba


Razmislite za koju vrstu vožnje ste zainteresirani. Želite li probati off-road biciklizam? Planinski biciklizam? Ili možda samo tražite bicikl za vožnju gradom?


Također morate znati kupujete li bicikl prave veličine. Bicikl koji je čak i malo veći ili manji, umanjit će vaše uživanje na biciklu.


Nabavite kacigu i biciklističke rukavice


Ako shvatite da je biciklizam zaista za vas, moguće je da pribavite previše stvari. Ne treba vam tona opreme da biste započeli.


Ali postoje dvije stvari koje je neophodno nabaviti: dobru kacigu i biciklističke rukavice. Ovo su obavezne sigurnosne stavke.


Postoje različite vrste kaciga koje možete izabrati u zavisnosti od toga koja vas vožnja zanima. Off-road kacige su lagane, prozračne i aerodinamične. Kacige za MTB bicikle više pokrivaju lubanju i imaju vizir za zaštitu lica i očiju. Urbane i rekreativne kacige se fokusiraju na to da budu malo elegantnije i obično su pristupačnije, ali također imaju tendenciju da su manje prozračne.


Biciklističke rukavice, iako nisu toliko neophodne kao kaciga, također mogu biti važna sigurnosna stavka. U slučaju da se sudarite, rukavice mogu spasiti kožu na dlanovima od poderotina i ogrebotina. Rukavice mogu biti s pola ili s punim prstom. Koju ćete vrstu koristiti, u velikoj mjeri zavisi od osobnih preferencija, iako rukavice s punim prstima mogu pružiti veću zaštitu za vožnju van puta.



Pronađite sigurna mjesta za vožnju


Kako biste započeli, potražite područja bez prometa, biciklističke staze ili područja sa slabim prometom kao što su ulice u okruženju i određene biciklističke rute. Najbolje mesto za početak je vaše gradsko okruženje. Većina gradova ima zvanične biciklističke mape koje prikazuju ove staze i rute.


Također postoje i aplikacije i web lokacije koje vam mogu pomoći.


Nosite vodu


Postoji nekoliko stvari koje uvijek trebate ponijeti na vožnju, ali najvažnija od njih je VODA. Održavanje hidratacije tijekom vožnje ključno je za vaše performanse (i sreću) na biciklu.


Najlakši način da nosite vodu je da na bicikl ugradite držač za bocu i u njega stavite bocu za vodu posebno projektiranu za bicikl. Ovo rješenje relativno je jeftino, lako i smanjuje opterećenje leđa.


Druga opcija je da kupite hidratantni paket (izgleda kao ruksak) ili biciklističku torbu za nošenje vode. Ovo je popularnije među brdskim biciklistima nego drumskim biciklistima, ali ga svako može koristiti.


Što ponijeti sa sobom na vožnju


Osim vode, trebali biste ponijeti i nekoliko osnovnih stvari kako biste bili sigurni da ste sigurni i da se možete vratiti kući bez obzira na sve. Preporučujemo da ponesete potpuno napunjen mobilni telefon, kreditnu karticu, energetsku pločicu i komplet za popravak.


Vaš komplet za popravak treba sadržavati (barem) višenamjenski alat, rezervnu cijev, poluge za gume i mini pumpu ili C02 cartridge pumpu.


Investirajte u biciklističku odjeću


Prije ili kasnije, otkrit ćete da vam je potrebno nekoliko biciklističkih kratkih hlačica. Biciklističke kratke hlačice imaju podlogu koja čini sjedenje na sicu bicikla daleko ugodnijim.


Imate nekoliko opcija. Možete samo kupiti podstavljeno biciklističko donje rublje koje ćete nositi ispod običnih kratkih hlačica, možete kupiti nekoliko biciklističkih hlačica od likre specifično namijenjene za vožnju ili možete kupiti široke kratke hlače za vožnju brdskog bicikla.


Pronađite društvo


Pronalaženje grupe drugih biciklista za vožnju može promijeniti život. Biciklizam također može biti manje zastrašujuć ako imate druge ljude oko sebe. Ako u vašem okruženju nema grupe, ili se više volite voziti sami, to je u redu!


Izaberite pedale i tenisice


Vaš bicikl možda ima plastične pedalne platforme, pa u tom slučaju nabacite tenisice i počnite voziti. Međutim, mnogi bicikli se prodaju bez pedala i morat ćete ih dodati. Dobro mjesto za početak su jeftine pedalne platforme.


U nekom trenutku ćete se osjetiti samouvjereno na biciklu i biti spremni da uložite u pedale bez kopči i prave biciklističke cipele. Postoje razne vrste pedala bez kopči, ali mi preporučujemo za početnike jednostavne SPD pedale.


Naučite pravila puta (ili staze)


Ne postoji mnogo „pravila“ za bicikliste - zato ne paničarite! Međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate znati kako biste bili sigurni da ste sigurni i da ste dobar kolega biciklista.


Prilikom vožnje na putu pridržavajte se prometnih pravila. To znači da vozite desnom stranom puta, zaustavljate se na znakovima za zaustavljanje i svjetlima, i generalno se ponašate na isti način kao da ste u automobilu. Naravno, nemate pokazivač pravca, pa koristite signale šakom/rukom da ukažete kad skrećete ili se zaustavljate.


Naučite neke osnovne vještine održavanja bicikla


Postoji nekoliko stvari koje trebate naučiti odmah. To uključuje pumpanje guma vašeg bicikla, čišćenje i podmazivanje lanca, promjenu probušene gume i zatezanje vijaka na vašem biciklu.

Prije svake vožnje, provjerite zrak u gumama, povucite kočnice da biste bili sigurni da rade i očistite i podmažite lanac.