xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Vožnja bicikla je nevjerojatno korisna za vaše zdravlje. U nekim zemljama bicikli su normalno prijevozno sredstvo. U drugima, međutim, poželjniji su javni prijevoz ili automobili.


U današnjem postu bavit ćemo se nekim prednostima koje vožnja bicikla može imati za nas. Možda će vas ono što saznate inspirirati da obrišete prašinu s bicikla i da ga češće koristite!


Prednosti vožnje bicikla


Danas ćemo govoriti o četiri prednosti biciklizma koje će nas motivirati da vozimo bicikl svakodnevno, a ne samo s vremena na vrijeme ili vikendom. Možda već znate neke od njih.


1. Vježbate, a da toga niste ni svjesni


Kad vozite bicikl na posao ili da završite neke obaveze, vjerojatno niste ni svjesni da vježbate jer to možda ne smatrate velikim fizičkim naporom. Kad vozite bicikl, u pogon stavljate brojne mišiće -  više nego kad hodate. Vježbate svoje mišiće, čak i ako ne vozite bicikl brzo kao u teretani.


Ako počnete koristiti svoj bicikl u svakodnevnom životu, imat ćete i manje problema s parkiranjem, za razliku od automobila.


Također ćete uživati u određenim slobodama koje ne biste imali u javnom prijevozu. Sve su to prednosti!


2. Tonirate svoje telo


Svakodnevna vožnja biciklom na posao ili u školu pomoći će vam da se osjećate aktivnije. Pored toga, s vremenom ćete primijetiti promjene na svom tijelu.


Vaše noge će biti jače, trbušni mišići čvršći i osjećat ćete se puno bolje.


Vježbanje uz bicikl odlično je za ljude koji ne vole sport ili se bore da treninge uklope u svoj raspored.


3. Bit ćete sretniji


Vožnja bicikla pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje. Stres, brige i anksioznosti koji nas muče s vremena na vrijeme zaista nas mogu srušiti.


Iako mnogi ljudi misle da je vožnja bicikla samo lagana vježba, ona zapravo pomaže našem tijelu da oslobodi endorfin. Naše tijelo oslobađa ovaj hormon kad vježbamo, zbog čega se osjećamo sretnije, smirenije i optimističnije.


Dakle, biciklizam može biti fantastična ideja za podizanje raspoloženja, povećanje motivacije i pozitivizma. Može pomoći u svim sferama našeg života.


4. Poboljšava naš mišićno-skeletni sistem


Rutinska vožnja bicikla može doprinijeti ublažavanju simptoma artroze ili bolova u koljenu.


Puno je bolje nego da niste aktivni. Vježba uvijek pomaže; međutim, trebali bismo smanjiti intenzitet kad je potrebno.


5. Svakodnevno vježbanje


Svakodnevno vježbanje pomaže da se iskoriste sve prednosti koje smo prethodno spomenuli. Međutim, moramo biti dosljedni. Čak je i hodanje 20 minuta dnevno, kad ne možemo voziti bicikl, korisno. Moramo uključiti fizičku aktivnost u našu svakodnevicu.


Dobar način da počnete je da postepeno uvodite vježbanje u svoj dan, baš kao i sa bilo kojom drugom navikom. Na primjer, tako što ćete voziti bicikl na posao jednom tjedno, zatim dva puta i nakon toga i češće, pomoći će vam da ovu aktivnost pretvorite u naviku.


S vremenom ćete otkriti sve prednosti spomenute u ovom postu i osjećati se bolje fizički i psihički.


Vježbanje uvijek ima pozitivan učinak. Možete vježbati tako što ćete ići u teretanu, hodati ili voziti bicikl. Najvažnije je da se krećete!