xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Vježbanje lako može izazvati ovisnost. Postoje slučajevi kada se natjeramo trenirati čak i na štetu sna i dosljedno pomičemo svoje granice ne uzimajući vremena za oporavak. S vremenom će vas to sustići. Ljudsko tijelo je nevjerojatno i može činiti nevjerojatne stvari, ali najvažniji je dovoljan odmor kako biste se osjećali dobro i optimalno funkcionirali. Evo nekih znakova i simptoma pretreniranosti:


TEŠKOĆE GUBITKA /DOBITKA TEŽINE


Naše tijelo je pametnije nego što mislimo. U nekim slučajevima, vaga se neće pomaknuti kada je tijelo stalno pod stresom. Neki se čak mogu udebljati. Kad se to dogodi, morate se malo povući i pustiti tijelo da se odmori.


UMOR


Pretreniranost često dovodi do osjećaja umora, nedostatka energije i/ili slabosti. U teškim slučajevima to može potrajati unatoč tome što se dovoljno naspavate noću.


TRENIRANJE TIJEKOM BOLESTI


Prekomjernim treniranjem imunološki sustav slabi, što otežava borbu protiv bolesti. Kad nastavite trenirati tijekom bolesti, možete je produžiti, pa čak i pogoršati.


Pretreniranost je često popraćena prekomjernom prehranom, što može pogoršati simptome pretreniranosti. Za pravilno funkcioniranje tijela potrebno vam je dovoljno kalorija. Pomoću kalkulatora odredite što vam je potrebno za postizanje vaših ciljeva. Ako tijekom prekomjernog vježbanja jedete premalo kalorija, možda ćete doživjeti sljedeće:


MIŠIĆNA ATROFIJA


Tijelo treba kalorije za održavanje mišića. Kalorije daju energiju tijekom vježbanja. Kada ne unosite dovoljno kalorija, vaše tijelo može koristiti mišiće kao gorivo umjesto masti, uzrokujući atrofiju mišića. Stoga unesite dovoljno kalorija da zaštitite taj teško zarađeni mišić.


NEDOVOLJNO MASNOĆE U TIJELU


Ako tijekom pretjeranog treninga jedete premalo kalorija, unos tjelesne masti može biti prenizak. Iako vam nizak postotak tjelesne masti može pomoći da se fizički bavite sportom, premali unos može biti opasan. Mast je neophodna za regulaciju tjelesne temperature i za zaštitu vaših kostiju i zglobova od ozljeda, između ostalog.


Ukratko, pretreniranost može nanijeti ozbiljnu štetu našem tijelu! To vas zapravo može odvratiti od vaših ciljeva. Spavajte 7-8 sati svake noći i unosite dovoljno kalorija prema svojim ciljevima! Pokušajte se malo opustiti, trenirajte PAMETNIJE, A NE TEŽE! Ostanite predani i odlučni.




Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera Bazzar.hr klikom OVDJE!