xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Započinjanje dana dobrim treningom ima mnogo pozitivnih učinaka na vaše zdravlje.


1. Sagorijevanje masti


Studija na mladim, nepretilim muškarcima otkrila je da su oni koji su vježbali sat vremena prije doručka imali povećanu oksidaciju masti u usporedbi s onima koji su vježbali nakon ručka ili večere. Druge su studije također pokazale da tjelovježba natašte pomaže u gubitku težine.


2. Dosljednost


Kada ujutro planirate vježbanje, veća je vjerojatnost da ćete ga obaviti umjesto da dopustite da vas druge obveze ometaju kasnije tijekom dana. To znači manje šanse da propustite vježbe ili prekinete svoj napredak.


3. Bolje navike


S vremenom jutarnje vježbanje postaje navika koja će vam dugoročno dobro služiti. Vjerojatno će imati efekt mreškanja i na druga područja vašeg života, kao što je zdrava prehrana kao dodatak vašoj novoj rutini vježbanja ili općenito veća disciplina.


4. Poboljšana energija


Neki uspoređuju jutarnju tjelovježbu sa šalicom kave za doručak jer vas razbuđuje i priprema vaš um za ono što slijedi. To je paradoks – što više energije potrošite ujutro, to ćete je više imati za ostatak dana.


5. Bolji san


Rano na spavanje, rano ustajanje čini osobu zdravom, bogatom i mudrom. I daje mu kvalitetan san, ako jednadžbi doda jutarnju tjelovježbu. U jednoj studiji, sudionici koji su vježbali u 7 ujutro imali su najdublji i najduži san u usporedbi s onima koji su vježbali kasnije tijekom dana.


6. Bolje raspoloženje


Vježbanje potiče mozak na oslobađanje serotonina, hormona koji regulira naše raspoloženje, dobrobit i osjećaj sreće. Sada, ako dobijete dobru dozu toga za početak jutra, što mislite kako će proći ostatak dana? Serotonin također olakšava bolji san i probavu.


7. Smanjuje inzulinsku rezistenciju


Hipertenzija, dijabetes, Alzheimerova bolest, bolesti srca - ovo su samo neki od dugog popisa glavnih zdravstvenih problema povezanih s inzulinskom rezistencijom, stanjem u kojem stanice ne reagiraju dobro na inzulin. Gušterača tada to pokušava nadoknaditi proizvodnjom više glukoze. Utvrđeno je da vježbanje na prazan želudac, primjerice ujutro nakon buđenja, poboljšava osjetljivost na inzulin i snižava krvni tlak.


8. Manja žudnja za hranom


Trenirajte prije doručka i bit ćete manje u iskušenju grickati.


9. Hrani mozak


Kratkoročno pamćenje, fokus i pažnja, vizualno učenje, donošenje odluka... to su među kognitivnim dobrobitima povezanim s jutarnjom tjelovježbom. To bi moglo biti zato što ujutro tijelo ima više razine hormona kao što je kortizol, koji nas drži budnima.


10. Daje koži sjaj


Ako je sjajna koža na vašem popisu želja, trebali biste namjestiti rani alarm i vježbati ujutru.



Pogledajte našu ponudu kućnih kardio sprava Xplorer po sjajnim cijenama klikom OVDJE!