xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Je li sigurno vježbati kada imate upalu mišića? Odgovor na ovo pitanje ovisi o jačini boli u mišićima, koja može varirati od blage osjetljivosti do iscrpljujuće boli. Odgođena bol u mišićima javlja se 1-2 dana nakon vježbanja.


Tijekom razdoblja jake boli u mišićima, osoba ima poremećenu koordinaciju, slabiju apsorpciju udarca i skraćeni opseg pokreta. Ako vježbate dok imate vrlo bolnu upalu, vjerojatno ćete promijeniti mehaniku svog tijela, stavljajući više stresa na svoje ligamente i tetive i time povećavajući rizik od ozljeda.


Trebate li vježbati kada vas boli?


Pretreniranost je stanje intenzivnog treninga bez odmora. To dovodi do pretreniranosti i pada atletske izvedbe. Potrebno je nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci da se ovo stanje pojavi, ali obratite pozornost na bilo koji od sljedećih znakova ili simptoma i uzmite nekoliko dana do nekoliko tjedana pauze ako su prisutni:


• Povećan broj otkucaja srca u mirovanju

• Depresija ili poremećaji raspoloženja

• Povećana učestalost prehlade i gripe

• Ozljede od prenaprezanja

• Bolovi u mišićima i zglobovima

• Umor

• Nesanica

• Smanjeni apetit


Ako imate samo malu bol, vježba može donijeti olakšanje, iako samo privremeno. Olakšajte radeći lagane vježbe otpora (kao što su vježbe stabilizacije jezgre) ili kardio vježbe niskog intenziteta (kao što je hodanje). Još bolje, vježbajte mišiće koji ne bole.


Programi funkcionalnog treninga trebaju biti osmišljeni tako da omogućuju oporavak mišića, koji obično traje 48-72 sata, ovisno o vrsti treninga i intenzitetu tog treninga. Ljudi koji svaki dan dižu utege podijelit će svoje rutine kako bi mogli raditi različite mišićne skupine različitim danima. Većim mišićnim skupinama kao što su kvadricepsi i tetive koljena potrebno je dati više vremena za oporavak (72 sata), dok su manji mišići, posebice mišići posturalne jezgre, izgrađeni za izdržljivost i stoga se mogu vježbati češće, svakih 48 sati.


Ne zaboravite da mišići ne rastu tijekom treninga, već samo tijekom odmora nakon vježbanja. Ako ne dopustite svom tijelu da se oporavi, nećete vidjeti dobrobiti svojih vježbi.




Sjajna Xplorer ponuda samo u INTERSPAR centrima!

Opremite vašu kućnu teretanu u Interspar centrima kvalitetnim Xplorer fitnes spravama za vježbanje!