xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Tijekom hladnih mjeseci u godini vaš je imunološki sustav ponekad oslabljen, što vas čini osjetljivijima na curenje nosa, upalu grla ili prehladu. Pogledajte naše savjete za suočavanje sa simptomima prehlade i preporuke za povratak treningu nakon prehlade.


SIMPTOMI OBIČNE PREHLADE


Prehlada zahvaća gornje dišne ​​putove (nos, grlo) i uzrokovana je virusnom infekcijom. Obično je bezopasna i može trajati sedam do deset dana. Simptomi obične prehlade mogu biti curenje nosa, grlobolja, kašalj, kihanje, glavobolja...


TRENING ZA VRIJEME PREHLADE


Je li dobra ideja nastaviti trenirati kada ste bolesni? Ili je bolje uzeti pauzu, ne naprezati tijelo ili srce?


Kao i često u životu, istina je u detaljima. Kada je vaše tijelo zauzeto borbom protiv obične prehlade i ubrzavanjem oporavka, vježbanje ne bi pomoglo vašem tijelu. Iako je istina da vježbanje i sport jačaju obranu i imunološki sustav vašeg tijela, to se odnosi samo na zdrava tijela.


Ako imate samo šmrcanje i nema drugih simptoma, onda malo vježbe može učiniti dobro vašem tijelu.





Ostanite u formi i vježbajte u udobnosti svog doma! 

Pogledajte super cijene naših OUTLET proizvoda klikom OVDJE!




Ali svakako obratite pozornost na sljedeće točke:


- Napor i intenzitet vašeg treninga, poput trčanja, trebaju biti vrlo niski. U takvim okolnostima, brza šetnja bi čak mogla biti dovoljna.

- Zimi nosite šal ili bandanu preko usta kako biste se zaštitili od hladnog zraka. Na taj način nećete izravno udisati ledeno hladan zrak.

- Ako je prehladno, za promjenu razmislite o bavljenju sportom u zatvorenom prostoru, vježbanju u teretani ili kod kuće.

- Pijte više vode nego inače kako bi sluznica bila vlažna.

- Pobrinite se da imate dovoljno dana za odmor. Nakon treninga vrlo je važno dobiti dovoljno vremena za oporavak kada se ne osjećate 100%.

- Toplo se odjenite i odmah nakon treninga znojnu odjeću presvucite u suhu.


Ako se borite sa simptomima sličnim gripi, vaš imunološki sustav već radi punom parom na vašem oporavku. U tom slučaju bi svaki dodatni trening preopteretio vaše tijelo. Riskirate biti dulje bolesni i možda čak trajno oštetiti svoje tijelo.


Priuštite si par slobodnih dana umjesto da nastavite bezumno trenirati. Što više brinete o sebi, to brže možete ponovno početi trenirati.


KAKO SE NAKON PREHLADE VRATITI TRENINGU


Trebali biste biti bez simptoma bez lijekova najmanje tri dana. Vaš prvi trening trebao bi biti lagan: odaberite trčanje ili trening niskog intenziteta i kratka razdoblja vježbanja. Pratite intenzitet svog treninga pomoću otkucaja srca.


Nakon prvog treninga uzmite još jedan slobodan dan za oporavak. Pogledajte kako vaše tijelo reagira na ponovno pokretanje. Izbjegavajte trening visokog intenziteta isti broj dana koliko ste morali pauzirati zbog bolesti. Ako prerano počnete trenirati visokim intenzitetom, možete se ponovno razboljeti.