xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Fizička aktivnost dovodi do bolje kvalitete života. Vrijeme u vašem dnevnom rasporedu odvojeno za vježbanje smanjuje stres, stimulira vaše mišiće i čuva vaše kardiovaskularno zdravlje.


Važno je da dobro iskoristimo naše vrijeme. Ali između jednog i drugog zadatka, na kraju odlažemo stvari koje smatramo manje važnima. Zbog toga je uobičajeno da ljudi ne pronađu vrijeme za vježbanje.


Uz izgovore kao što su posao, kućni poslovi ili škola, zaboravljamo koliko je važna briga o našem tijelu. Ovdje se ne radi samo o fizičkom izgledu, već i o emocionalnom i psihičkom blagostanju i zdravlju. Ne morate ići u teretanu jer i vježbanje kod kuće vam može pomoći da se osjećate i izgledate bolje.


Ali kako pronaći vrijeme koje vam nedostaje?


Zašto ne možete pronaći vrijeme za vježbanje?


Možda imate namjeru vježbati, ali to nije dovoljno. Nema smisla skrivati se iza nedostatka vremena da dođete u formu. Umjesto toga, morate se motivirati i ponešto žrtvovati, čak i ako ste veoma zauzeti.


Nedostatak vježbanja dovodi do sjedilačkog načina života, što nas predisponira za kronične bolesti kao što su pretilost, mišićna atrofija, stres, poremećaji probave i osteoporoza.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanje 600.000 prijevremenih smrti godišnje uzrokovano je fizičkom neaktivnošću. Širom svijeta, ta cifra se procenjuje na 1,9 milijuna. Isto tako, veća je vjerojatnost da će prerano umrijeti oni koji ne prakticiraju nikakvu sportsku aktivnost.


Cilj nije da vas uplašimo ovim brojevima, već ohrabrimo ljude da ostave po strani argumente kao što su sljedeći:


  • Nemate dovoljno sati u danu
  • Nemate novca da platite teretanu
  • Posao vas troši
  • Škola vam ne ostavlja dovoljno vremena
  • Vježba vas čini gladnima i ne želite se udebljati

Znamo da se ponekad rasporedi kompliciraju i da 24 sata izgledaju nedovoljno. Međutim, često nemamo problema da pronađemo „praznine“ da provjerimo društvene mreže, pogledamo film ili odspavamo. Sve ovo dolazi prije vježbanja.


Međutim, u pitanju je ponovna procjena vašeg rasporeda i upravljanje prioritetima, uključujući rutinu, koliko god ona bila jednostavna.


Važnost vježbanja


Vježbanje i ispravna prehrana daju više energije, ublažavaju stres i dovode do zdrave težine. Generalno, kad smo aktivni, poboljšavamo kvalitetu života. Oni koji se bave sportom pokazuju samokontrolu i sposobni su donositi dobre odluke, jer razvijaju visok kognitivni kapacitet.


 

Također, mozak luči endorfine tijekom i nakon vježbanja, što stvara emocionalno blagostanje i sreću, minimizirajući simptome depresije i anksioznosti. Prema istraživanjima, potvrđena je veza između opuštanja i fizičkog vježbanja.

Evo još razloga da pronađete vrijeme za vježbanje:


  • Popravlja raspoloženje
  • Ublažava nesanicu
  • Stimulira učenje i pamćenje

5 savjeta da prestanete smišljati izgovore i pronađete vrijeme za vježbanje


Suprotno onome što mnogi misle, vježbanje pomaže tijelu da funkcionira efikasno. Dobijate energiju da preživite ostatak dana. Zato ne tražite izgovore; iskoristite svoje vrijeme na najbolji način primjenom sljedećih preporuka:


1. Organizirajte se


Provjerite na što trošite svoje vrijeme. Potom redefinirajte prioritete. Od koristi je da napišete listu vaših aktivnosti i eliminirate one koje nisu toliko važne.


2. Pridružite se timu da biste vježbali


Niste sami! Sigurno i prijatelj traži vrijeme za vježbanje. Međusobna podrška vježbanje čini podnošljivijim i zabavnijim. Počnite s laganim treningom i postepeno povećavajte intenzitet, sve dok vam tijelo to dozvoljava.


3. Pronađite pogodno mjesto


Teretana ili park u blizini vašeg radnog mjesta ili fakulteta odlično je mjesto za vježbanje. Postavljanje prostora kod kuće također funkcionira, posebno ako odlučite trenirati veoma rano ujutro ili prije spavanja. Jedna od njegovih prednosti je što možete pratiti programe vježbi na mreži, provjerene od strane kvalificiranih instruktora.


4. Izaberite aktivnosti u kojima uživate


Čučnjevi, trbušnjaci ili sklekovi nisu obavezni da biste ostali u formi. Druge aktivnosti mogu pomoći, kao što su ples, biciklizam, plivanje ili joga. Ključ je da odaberete onu u kojoj uživate i uložite malo svog vremena u nju.


5. Ne gledajte na to kao na trošak


Već smo spomenuli da možete vježbati na otvorenom, u parku ili kod kuće. Ne morate plaćati sesije u teretani, tako da novac ne bi trebao biti izgovor. Ne koristite ni troškove sportske opreme ili odjeće kao izgovor. Lagane cipele i udobna odjeća su sve što vam treba.


Pronalaženje vremena za vježbanje svestrana je pobjeda


Nedostatak vremena za vježbanje povezan je s psihološkim preprekama kao što su strah od povrede, neuspjeha ili ismijavanja. Otuda sport zamjenjujemo manje kompromitirajućim alternativama. Odnosno, više volimo spavati, gledati filmove ili se prepuštamo društvenim mrežama.




AKCIJA! Ušteda 400kn! Mehaničku traku za trčanje Xplorer Blaze možete naći u INTERSPAR dućanima po super sniženoj cijeni! Ponuda vrijedi do 18.01.2022.