xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Niska temperatura i snijeg


Glavni problem je u Li-Ion bateriji – temperature ispod 0°C značajno utječu na ciklus punjenja i trajnost baterije. Pod ciklusom punjenja podrazumijevamo razdoblje u kojem baterija prelazi od potpuno napunjene do potpuno ispražnjene, a zatim ponovno do potpuno napunjene. Niske temperature prekidaju ovaj ciklus, čineći fazu pražnjenja kraćom. Čak i kada se temperatura vrati na ugodnu temperaturu, baterija se neće moći prazniti kao prije.


Snijeg je još jedan problem s kojim se svaki vozač susreće tijekom zime. Ceste postaju skliske, a ponekad čak i prekrivene ledom zbog promjena temperature. Postavljanje zimskih guma i općenita briga o vašem e-biciklu smanjit će utjecaj na vašu vožnju po mokrom i snježnom vremenu.



Briga o vašem e-biciklu tijekom zime


Sve temperature ispod nule dovode do bržeg pražnjenja baterije. Ne ostavljajte svoj e-bicikl vani na preniskim temperaturama. Pronađite bolje rješenje za pohranjivanje vozila: garaža, toplinska navlaka ili jednostavno izvadite akumulator kako biste ga pohranili na sobnoj temperaturi.


Provjerite gume. Osim ugradnje zimskih guma, koje imaju bolju trakciju od ljetnih, prije svake vožnje morate provjeriti tlak u njima. Ovo je univerzalno pravilo, ali zimi postaje još važnije.


Napravite veliki pregled prije nego počnete voziti. Očistite prljavštinu, provjerite je li lanac podmazan, jesu li kočnice u dobrom stanju i je li baterija potpuno napunjena.


Savjeti za zimsku vožnju


Hladni vremenski uslovi menjaju stil vožnje. Trakcija je drugačija zahvaljujući snegu i ledu, put kočenja je mnogo duži iz potpuno istih razloga. Zbog toga biste možda želeli da malo usporite, posebno u gradu.


Zimske gume će vam znatno olakšati vožnju, ali to ne znači da ćete osećati iste stvari koje osećate tokom vožnje u kasnu jesen ili rano proleće. Sneg uvek ometa vuču – vodite računa o proklizavanju na skretanju.


Takođe, imajte na umu ova osnovna bezbednosna pravila osim usporavanja i vođenja računa o terenu:


  • Zimi je dan kratak ‒ nosite svetlu ili čak reflektujuću odeću ako ste u gradu;
  • Iz istog razloga uverite se da su prednja i zadnja svetla uključena;
  • čak i ako pedalirate bez asistencije baterije, morate se toplo obući – uverite se da nosite rukavice i da su vam glava i vrat pokriveni.

 



Pogledajte našu ponudu kvalitetnih Chrisson e-bicikala klikom OVDJE