xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Svaki dizač zna da dizanje utega ima puno prednosti, ali svilenkasto mekane ruke nisu jedna od njih. Plikovi, žuljevi i suhe ruke uobičajeni su problemi koji se mogu činiti neizbježnima.


Svi poduzimamo odgovarajuće mjere predostrožnosti, intenzivno peremo ruke i mažemo se sredstvima za dezinfekciju ruku. Bez obzira jesu li vam ruke grube od podizanja ili prekomjerne upotrebe sredstava za dezinfekciju ruku, to ne znači da morate živjeti s rukama na kojima je koža razorena.


Poduzmite ove korake kako bi vaše ruke bile mekane bez obzira na njihovo stanje:


Suha koža


Trčanje po hladnom vremenu ili drugi oblici kardio treninga na otvorenom mogu dovesti do bolnih, suhih, ispucalih ruku. No, izloženost vremenskim uvjetima nije jedini okidač.


Vaše ruke mogu biti suhe od ekcema ili alergijskog kontaktnog dermatitisa (alergija na metale ili plastiku). Kortizonska krema bez recepta ili hidrokortizon na recept mogu pomoći u liječenju alergija i ekcema. Ako su suhe ruke i dalje problem, nanesite veliku količinu vazelina na ruke i nosite pamučne rukavice za spavanje.


Kako biste spriječili da se vaša koža isuši, koristite blago sredstvo za pranje ruku i hidratizirajte ih odmah nakon pranja proizvodom na bazi petrolatuma bez mirisa.


Žuljevi


Iako žuljevi nisu estetski privlačni, oni služe važnoj svrsi, posebno nekome tko naporno trenira u teretani. Formiranje žuljeva je način na koji se naša koža štiti. Koža zadebljava i formira žuljeve kao odgovor na ponavljajuće traume, trenje i/ili pritisak.


Kako biste spriječili nastajanje žuljeva, pokušajte ravnomjernije rasporediti težinu koju podižete rukama. Zaštitne masti sa petrolatumom ili dimetikonom mogu pomoći u sprječavanju pojave žuljeva izazvanih trenjem. Kako biste spriječili klizave ruke, koristite mast samo na mjestima pritiska. Ako zaista želite da vaše ruke budu bez žuljeva, razmislite o nošenju rukavica za podizanje ili držača, koji pomažu u preraspodjeli težine i sprječavaju pojavu žuljeva i plikova izazvanih pritiskom.


Plikovi


Kad se formiraju plikovi, mnogi dizači slijede neku od varijacija metode „zalijepite i izdržite“. No, u zavisnosti od opsega plikova, ovo može učiniti zahvaćeno područje još sklonijim razvoju kalusa.


Ako koža puca, pokušajte svakodnevno oprati to područje blagim sredstvom za čišćenje i nanesite blagu mast i zavoj. Također, razmislite o unakrsnom treningu nekoliko dana.


Zaštita od sunca


Vaši dlanovi nisu jedini dio vaših ruku koji mogu izgledati istrošeno od vaših treninga, posebno ako treninge radite na otvorenom. Nadlanice vaših ruku sklone su opekotinama od sunca i suhoći, tako da je neophodna zaštita tokom cijele godine.


Obavezno redovno nanosite kremu za sunčanje na svoje ruke, kako biste spriječili dugoročne neželjene efekte. S vremenom sunce može uzrokovati da se koža stanji i postane podložnija podljevima i povredama.




Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera eKupi.hr klikom OVDJE!