xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Većina nas je iskusila trzanje mišića (fascikulacije) s vremena na vrijeme. Obično se trzaji mišića javljaju na licu, rukama i nogama, ali se mogu dogoditi i po cijelom tijelu. U normalnim okolnostima mozak neometano komunicira s mišićima, naređujući im da se kontrahiraju, ali kad ovaj signal postane neuravnotežen, mišići se počinju trzati.


Generalno, nevoljni trzaji mišića se događaju rijetko i to je nešto na što brzo zaboravljamo. Ali, ako patite od dugotrajnih trzaja mišića, morat ćete identificirati uzroke i rješenja za ovu dosadnu bolest prije nego što se vaši trzaji pretvore u potpune grčeve mišića.


Dehidracija


Naše tijelo se sastoji od oko 60% vode, a u mišićima je koncentracija vode oko 80%, tako da je razumljivo da će imati negativne efekte ako ne pijete dovoljne količine vode.


Rješenje: Voda je važna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i unos soli, pa se uvjerite da pijete dovoljno, u skladu s vašim individualnim zahtjevima.


Nizak nivo elektrolita


Čak i ako pijete puno vode, vašem tijelu i dalje može nedostajati važnih minerala, što znači da će se vaši mišići boriti da rade na svom optimalnom standardu. Prema istraživanjima, vježbanje i znojenje mogu dovesti do velikog gubitka elektrolita, a neki lijekovi mogu imati isti efekt.


Rješenje: Piće ili hrana koji sadrže kalij i magnezij će vam popuniti nivoe minerala. Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako mislite da vam lijekovi smanjuju elektrolite.


Stres


S intenzivnim radnim opterećenjem, užurbanim obiteljskim životnim stilom i svjetskom pandemijom s kojom se treba nositi, mnogi od nas izloženi su stresu više nego ikada ranije. Anksioznost se može igrati s ionima i nivoima pH u vašem tijelu, stvarajući savršeno okruženje da se vaši mišići trzaju.


Rješenje: Trzaji mišića mogu biti uzrokovani ubrzanim disanjem, izazvanim stresnim uvjetima, zato usporite stvari, opustite se i pokušajte pronaći malo vremena za smirenje. Uvjerite se da imate adekvatne količine sna.


Previše kofeina


Mnogi od nas smatraju da uopćte ne bismo funkcionirali bez jutarnje kave, ali ne pretjerujte. Kofein djeluje kao stimulans u tijelu, tako da ako malo pojačate svoj živčani sustav, vaša mišićna vlakna mogu doći pod napetost.


Rješenje: Smatra se 400 mg kofeina dnevno kao sigurna količina, pa pratite i sjetite se prebrojati svaki kofein koji bi mogao biti prisutan u vašem napitku prije treninga.


Drugi mogući uzroci


Mnogo je drugih mogućih faktora u igri kada je u pitanju rješavanje pitanja fascikulacija. Hormonska neravnoteža, problemi s kralježnicom i neurološki poremećaji također mogu biti krivi. Dakle, ako patite od ometajućih trzaja mišića koji čine vaš život nelagodnim, uvijek biste trebali otići liječniku. U većini slučajeva, međutim, samo vođenje računa o prehrani i hidrataciji, uz kvalitetan odmor, pomoći će da se ti trzaji mišića izbjegnu.




Xplorer vam nudi Xiaomi sobni bicikl koji vam omogućuje uživanje u nježnim vježbama ili vježbama u stilu vrtnje iz udobnosti vlastitog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl prikladan je za upotrebu u zatvorenom prostoru i ima remenski pogon, magnetski sustav i pametnu tehnologiju. Ako vas zanima biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDJE!