xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Ove godine pretjerano topli dani počeli su i prije zvaničnog početka ljeta. Tijekom ljetnog odmora vrućina ponekad zna biti nepodnošljiva. Najbolje rešenje je rashlađivanje u moru. Međutim, nema potrebe da se u potpunosti odreknete vožnje biciklom. U nastavku teksta vam nudimo savjete koji će vam omogućiti da vozite bicikl cijelo ljeta i to bez ograničenja.


Pravo doba dana


Najbolji način da izbjegnete vrućinu je da pomjerite vožnju bicikla u rane jutarnje sate. To je nabolje rješenje za održavanje kondicije i treniranje i ovo posebno važi za sportaše. Sunce je u zenitu između 12h i 14h, a to je ujedno i vrijeme kad je UV zračenje najjače, dok je ugao sunca najoštriji ujutro nakon svitanja, pa je to savršeno vrijeme za vožnju bicikla vani. Ako niste ranoranilac, morat ćete pričekati do 20h da se temperatura spusti.


Unos tekućine


Spomenuli smo bar 1000 puta, ali održavanje nivoa tekućine u organizmu je presudno, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Dok se znojite gube se minerali, koji se moraju nadomjestiti. Pijte što više tekućine tijekom ranih jutarnjih sati i birajte napitke s visokim nivoom elektrolita. Jeste li nekada čuli za trovanje vodom? Takozvana hiperhidratacija nastaje kad se gubitak soli nadomješta tekućinom s niskim sadržajem soli. Vrtoglavica, mučnina i povraćanje javljaju se kao posljedica intoksikacije vodom. Stoga je najbolje da uvijek kombinirate vodu sa solju i maltodekstrinom da biste spriječili hiperhidrataciju.


Budite veoma obazrivi kad konzumirate alkohol. Ispijanje hladnog piva tijekom ljeta povećava potrebu vašeg organizma za uriniranjem, što vodi povećanom gubitku tekućine. Zato uz alkoholno piće uvijek morate piti i vodu.



Cijelu ponudu električnih bicikala Xplorer možete pogledati klikom OVDJE!



Zaštita od sunca


Sunce sija čak i kad vas strujanje zraka rashlađuje. Listovi i vrat su obično najviše izloženi suncu. Za ove površine koristite kremu za sunčanje koja sadrži cink, kako biste ih zaštitili od sunca. Koristite kacigu sa ventilacionim prorezima da biste spriječili pregrijavanje. Tijekom sezone vrućina odjeća mora biti svijetla. Ne zaboravite da stavite naočale za sunčanje s UV filterom.


Sunčanica


Na temperaturama višim od 300C, ozonsko opterećenje i rizik od sunčanice se povećavaju. Posebno pretjerano izlaganje glave i vrata sunčevim zrakama može dovesti do toga da mozak i moždana opna reagiraju upalom. Glavobolja, anksioznost i crvenilo lica mogu biti znaci sunčanice. U takvoj situaciji trebali biste se smjesta skloniti s direktne sunčeve svjetlosti i ohladiti glavu mokrim ručnikom. Hladan tuš također pomaže da se spusti tjelesna temperatura. Od presudne važnosti je da organizmu osigurate više tekućine, a ako niste sigurni što biste trebali raditi, potražite pomoć liječnika.


Brzina pulsa i vrućina


Tijekom vrelog ljeta brzina pulsa može biti nešto veća nego što je to slučaj na nižim temperaturama. Razlog je u tome što vaše srce mora napornije raditi jer vaš organizam pokušava regulirati temperaturu. Kad se znojite krv postaje gušća, a zapremina krvi se smanjuje. To dovodi do pojave ubrzanog pulsa. Rješenje: rashlađivanje tijela i uzimanje što više tekućine. Ako su vam srčani otkucaji već brži od uobičajenog, ne biste se smjeli baviti vježbama visokog intenziteta.


Savjeti za ljeto


Sportaši treninge počinju rano ujutro da bi izbjegli najveću vrućinu.

Hladan tuš ujutro snižava tjelesnu temperaturu i pomaže da vam ne bude pretoplo.

Rashlađivanje tijekom vožnje korisno je za izbjegavanje pregrijavanja (na primjer, sipajte vodu na vrat i na glavu).

Ako ne možete izbjeći vožnju bicikla oko podneva, pravite više pauza u hladu i pijte više napitaka s elektrolitima.

Izbjegavajte tešku hranu i prejedanje kad je previše vruće, kako biste manje izlagali organizam naporima.

Starije osobe i osobe bez kondicije češće teško podnose vrućinu. Ako vozite bicikl u grupi, pogledajte tko je najslabiji u grupi i prilagodite brzinu vožnje tako da bude sporija.

Ugodan povjetarac vas ne štiti od gubitka minerala kroz znojenje – pijte, pijte, pijte!



Cijelu ponudu bicikala Xplorer možete pogledati klikom OVDJE!