xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Eliptični trenažeri jedni su od najpopularnijih kardio sprava. Nije veliko iznenađenje kada uzmete u obzir koliko su učinkoviti za izgradnju mišića, povećanje kardiovaskularnog kapaciteta, sagorijevanje masti...


U ovom ćemo članku pogledati širok raspon prednosti moćnog eliptičnog trenažera, kako se može koristiti za postizanje vaših ciljeva vježbanja i neke nedostatke kojih morate biti svjesni.


U ovom vodiču možete pročitati:


• Zdravstvene prednosti eliptičnih trenažera

Sagorijeva više kalorija

Trening s malim učinkom na zglobove

• Trening za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju

• Utjecaj na mišiće donjeg dijela tijela

• Utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava

• Toniranje središnjeg dijela i gornjeg dijela tijela

• Poboljšanje ravnoteže

• Prikladan je za početnike

• Prikladnost za kućnu teretanu

• Jačanje kostiju, zglobova i mišića

• Je li u redu koristiti eliptični trenažer svaki dan?

• Zaključak



Provjerite SJAJNE cijene klikom OVDJE i opremite vašu kućnu teretanu!




Zdravstvene prednosti eliptičnih trenažera


U redu, pogledajmo detaljnije sve prednosti eliptičnih trenažera i kako vam mogu pomoći u postizanju vaših zdravstvenih i fitness ciljeva:


Sagorijeva više kalorija


Eliptični trenažer je jedan od učinkovitijih strojeva iz jednostavnog razloga: često možete duže trenirati i time sagorjeti više kalorija tijekom vježbanja. Na eliptičnom trenažeru lako je ubrzati tempo na 40 minuta, 50 minuta ili čak sat vremena prije nego što stvarno počnete osjećati umor.


Priroda nižeg intenziteta eliptičnog stroja zapravo je prednost, što ga čini superiornim kardio strojem za mršavljenje jer možete ići duže i tako sagorjeti više kalorija.


Trening s malim učinkom na zglobove


Kad ste mladi vjerojatno mislite da možete podnijeti čak i najintenzivniji trening. I vjerojatno ste u pravu. Naša su tijela dizajnirana tako da apsorbiraju velik dio udarca i popravljaju štetu na zglobovima, kostima i mišićima.


Međutim, kako starimo, naši urođeni mehanizmi postaju manje učinkoviti u izvršavanju tih popravaka. Treninzi s velikim učinkom uzimaju veći danak za naše zglobove.


Istraživači su otkrili da eliptični trenažer ima značajno manji utjecaj na opterećenje u usporedbi s trčanjem na traci, trčanjem po zemlji, pa čak i hodanjem po zemlji. Za ljude koji su u poodmakloj dobi (čak iu srednjim 30-ima i 40-ima), ovo je vrlo važan čimbenik za razmatranje.


Vježbe s velikim opterećenjem i dalje zaslužuju mjesto u našem režimu treninga, ali također je dobra ideja potražiti opcije s malim uticajem na zglobove, kao što je vježbanje na eliptičnom trenažeru, kako bismo zglobovima pružili odmor.


Čak i za mlađe dizače i sportaše, priroda eliptičnog trenažera s malim opterećenjem izvrsna je prednost; posebno za one koji se suočavaju s neugodnim ozljedama ili za ljude koji se tek vraćaju vježbanju nakon slobodnog vremena i ne žele ići ravno na traku za trčanje.


Trening za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju


Jedna studija promatrala je četiri različite vrste vježbi - trčanje na traci, eliptični trening, trčanje po tlu i hodanje po tlu - kako bi se usporedilo kako utječu na naše tijelo, posebno s ciljem procjene njihove upotrebe u svrhe rehabilitacije nakon ozljede ili operacije.


Značajno manja težina bila je stavljena na cijelo stopalo tijekom eliptičnog treninga, pa je bilo manje izravnog opterećenja na zglobove. To znači da ima potencijal da bude učinkovitija rehabilitacijska vježba od hodanja ili trčanja.


Zahvaljujući prirodi eliptičnog treninga s malim učinkom, mnogo je ugodniji za zglobove i mišiće. Nikada zapravo ne dižete stopala s pedala i ponovno ih spuštate, tako da nema utjecaja na donji dio stopala, gležnjeve i koljena.


Utjecaj na mišiće donjeg dijela tijela


Jedna od glavnih prednosti eliptičnog stroja je ta što ga možete koristiti za vježbanje različitih mišića. Obično će standardna postavka nagiba/intenziteta ciljati na vaše kvadricepse, s minimalnim angažmanom tetiva koljena i gluteusa (da biste koristili eliptični trenažer kao kardio spravu za izgradnju gluteusa, povećajte nagib i otpor).


Ali kada se radi o aktiviranju mišića donjeg dijela tijela, eliptični trenažer je teško nadmašiti. U studiji pod naslovom "Usporedba treninga na eliptiku, stacionarnog biciklizma, hodanja na traci za trčanje i hodanja po zemlji", znanstvenici su otkrili da je eliptični trening imao najbolje rezultate, pri čemu je "trening na eliptičnom trenažeru pokazao veću aktivnost kvadricepsa i veću koaktivaciju kvadricepsa/potkoljenice od svih ostalih uvjeta."


Eliptični trenažer je jedna od najsvestranijih kardio sprava i olakšava ciljanje svih mišića donjeg dijela tijela točno onako kako želite.


Utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava


Kao i kod svih kardio sprava, redovito vježbanje na eliptičnoj spravi poboljšat će zdravlje vašeg srca. Redoviti trening će povećati vaš kapacitet pluća, povećati količinu kisika koju vaše tijelo može apsorbirati u vaš krvotok, ubrzati isporuku te oksigenirane krvi u vaša unutarnja tkiva i organe i ojačati vaš srčani mišić. Kardio također može ukloniti začepljenja u vašim krvnim žilama, sagorjeti masnoće i poboljšati cirkulaciju i kardiovaskularnu funkciju u cjelini.


Eliptični trenažer izvrstan je stroj za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja zahvaljujući kretanju cijelog tijela, laganom hodu i širokom rasponu vježbanja.


Toniranje središnjeg dijela i gornjeg dijela tijela


Da pedalirate samo nogama, eliptični trenažer bi ciljao isključivo na donji dio tijela (poput sobnog bicikla ili trake za trčanje). Ali ono po čemu se eliptični trenažer ističe od mnogih drugih kardio sprava je to što kombinira trening gornjeg dijela tijela i središnjeg dijela tijela u trening za donji dio tijela.


Vaša se jezgro mora angažirati pri svakom koraku kako bi vaše tijelo bilo stabilno, a neprestano se uvija kako bi gornji i donji dio tijela pomicali u suprotnim smjerovima. Možda nije tako dobar za toniranje mišića kao pravi trening s otporom, ali radi na mišićima gornjeg dijela tijela mnogo učinkovitije od gotovo svake druge kardio sprave u teretani.


Poboljšanje ravnoteže


Jedna od tužnih činjenica starenja jest da smo izloženi većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s ravnotežom, uključujući ograničenu pokretljivost i gubitak ravnoteže.


Eliptična sprava ima pokretne ručke koje vas drže uspravnima i stabilnima tijekom vježbanja. Kako postajete sigurniji u korištenju eliptične sprave, pokušajte koristiti spravu bez ručki, jačajući svoje držanje i mišiće u gornjem dijelu tijela, jezgri i donjem dijelu tijela koji olakšavaju ravnotežu kroz pokret. Pokušajte izdržati cijelu minutu bez držanja za ručke, a kada to svladate, prijeđite na dvije minute, zatim tri, pa pet.


Radite do 15 minuta bez držanja za ručke. Dok dođete do te točke, primijetit ćete OGROMNA poboljšanja u svom držanju i ravnoteži u svakoj aktivnosti, sportu i pokretu.


Prikladan je za početnike


Sjajna stvar u vezi s eliptičnim stojem je što imate potporu ručki tako da se nikada nećete uistinu zanjihati ili izgubiti ravnotežu, a potrebno je svih 30 sekundi da svladate hod pedaliranja. Nakon toga, imate sve što vam je potrebno da nastavite naporno trenirati.


Za one koji su potpuno novi u teretani, eliptični stroj često je izvrstan izbor zbog toga koliko ga je lako svladati. No, također je nježniji prema vašoj stražnjici i leđima od sobnog/jurišnog bicikla, mnogo je manja vjerojatnost da ćete se spotaknuti ili izgubiti ravnotežu.


Za početnike koji žele poboljšati kardio vježbu, smršavjeti i doći u formu, jedna od ključnih prednosti eliptičnog stroja je koliko ga je lako koristiti za početnike.


Prikladnost za kućnu teretanu


Eliptični trenažeri su jedna od najboljih sprava za HIIT vježbe i redovite kardio vježbe kod kuće iz istih razloga kao i za vježbe u teretani, ali također su prilično jeftine, zauzimaju manje prostora od sobnog bicikla ili trake za trčanje i jednostavan za rukovanje.


Jačanje kostiju, zglobova i mišića


Iako je eliptični trening nježan za vaše zglobove, još uvijek je odličan za njihovo jačanje, zajedno s kostima i mišićima oko njih. To je zato što je to vježba s utezima, pri čemu se sva vaša tjelesna težina oslanja na vaše noge dok se one kreću.


Rezultat je čvršće tijelo koje bolje podnosi vježbe i aktivnosti s većim opterećenjem i težinom.


Je li u redu koristiti eliptični trenažer svaki dan?


Apsolutno! Budući da se radi o kardio spravi s niskim opterećenjem, možete je koristiti svakodnevno na više načina:


  • Kao zagrijavanje prije treninga
  • Kao rashlađivanje nakon treninga
  • Kao HIIT kardio trening
  • Kao večernji sagorjevač kalorija (umjesto šetnje)

Eliptični trenažeri izvrstan su alat koji možete uključiti u svoj svakodnevni trening bez značajnog rizika od ozljeda zbog pretjeranog opterećenja.


Zaljučak


Eliptična sprava zaslužila je svoje mjesto kao jedna od najboljih kardio sprava, i bilo bi dobro da na njoj provedete više vremena - tijekom i oko redovnih treninga.


Možete ga koristiti za trening visokog intenziteta, kardio trening niskog intenziteta za sagorijevanje masti, čak ga tretirati kao trening za poboljšanje ravnoteže.