xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Loš izbor namirnica koje jedete navečer može utjecati na kvalitetu vašeg sna, pa čak i izazvati refluks i druge probavne smetnje.


Večera je jedan od glavnih obroka u danu. Zato je važno da je ne preskačete i ne zamjenjujete nezdravom hranom. Pored toga, ako se ne želite osjećati preteško prije spavanja i želite se dobro naspavati, postoje određene namirnice koje ne biste trebali jesti navečer.


Iako bi ovaj posljednji obrok u danu zaista trebao biti lakši od ostalih obroka, večera je važna jer utječe na mnoge procese koje tijelo obavlja tijekom perioda odmora.


Sedam namirnica koje ne biste trebali jesti navečer


Hranjive tvari koje navečer unosimo u organizam utječu na kvalitetu našeg sna, probavu i fizičku i mentalnu energiju sljedećeg dana. Međutim, ponekad je teško i nejasno kako izabrati pravu hranu, kako ne bi došlo do preopterećenja organizma i osjećaja nelagode.


Čini se da jedemo sve što je lako pripremiti samo da bismo zadovoljili glad prije spavanja. Međutim, ovo može imati različite metaboličke i probavne posljedice.


Tjestenina


Vjerovali ili ne, tjestenina je prva od namirnica koju ne biste trebali jesti navečer. Budući da je tjestenina važan izvor ugljikohidrata, idealna je za svaki period dana kada tijelo i mozak trebaju biti vrlo aktivni. Iz tog razloga, uvijek ju je bolje jesti za vrijeme ručka.


Tjestenina može izazvati nelagodan osjećaj težine koji vas sprječava da se pravilno odmarate. Istovremeno, veliki unos kalorija može utjecati na vaš metabolizam, a samim time i na težinu.




SUPER CIJENA!


Sobni bicikl Xplorer Resolve sada možete uzeti po super cijeni!


Idealna je sprava za početnike i napredne korisnike jer se na njemu mogu odraditi lagani, ali i intenzivni treninzi. Vježbanjem na sobnom biciklu smanjuju se masne naslage, jača muskulatura te se poboljšava kardiovaskularni sustav. Sagorijevanje kalorija nikad nije bilo lakše, a sada je moguće i iz udobnosti svog doma.


Za više detalja kliknite OVDJE! 



Sladoled


Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, konzumiranje sladoleda tijekom večere ili za smirivanje noćne žudnje također nije dobra opcija. Iako je zasitan i ukusan, ova poslastica uglavnom sadrži zasićene masti, šećere i dodatne supstance koje mogu utjecati na kvalitetu sna i povećati težinu.


Sir


Sir, a naravno i jela koja ga sadrže, treba izbjegavati i za večeru i prije spavanja. Iako sirevi nisu u potpunosti štetni, mogu izazvati težinu u trbuhu i probleme sa spavanjem, posebno kod ljudi s netolerancijom na laktozu.


Začinjena hrana


Začini i začinjeni umaci daju poseban ukus jelima. Iako nije nezdravo jesti ih redovno, najbolje je da ih uključite u prehranu u druge obroke osim večere.


Začinjena hrana iritira sluznicu želuca i povećava sklonost stvaranju viška želučane kiseline i otežanoj probavi. Stoga, može izazvati refluks kiseline, žgaravicu i bol u trbuhu.


Karfiol


Ovo povrće iz porodice kupusnjača poznato je po tome što je veoma zdrava, niskokalorična hrana. Međutim, unatoč ovim kvalitetama, njegovo konzumiranje navečer se ne preporučuje jer neka od njegovih svojstava povećavaju proizvodnju plinova. Konzumacija za večeru, ili čak nekoliko sati prije spavanja, može otežati proces probave i povećati osjećaj težine, što ometa odmor.


Tamna čokolada


Nutritivna svojstva crne čokolade stavljaju je na spisak zdrave hrane. Međutim, ako je jedete prije spavanja, čak i ako su porcije umjerene, može imati negativan utjecaj na kvalitetu sna. Ova hrana sadrži kofein i teobromin koji stimuliraju živčani sustav i održavaju mozak duže aktivnim.


Crveno meso i kobasice


Konzumacija kobasica i konzerviranog mesa treba biti umjerena, bez obzira na doba dana, jer ove namirnice sadrže zasićene masti i dodatne kemikalije.


Osim toga, njihov sadržaj proteina može ometati probavu zbog čega treba biti oprezan s konzumiranjem bilo koje vrste teškog mesa navečer. Visoka potrošnja crvenog mesa može imati negativan utjecaj na kvalitetu i trajanje sna kod starijih osoba.


Koja hrana se preporučuje prije spavanja?


Kako biste spriječili probavne smetnje tijekom odmora, najbolje je jesti uravnotežena i lagana jela koja sadrže piletinu ili ribu i žitarice, voće ili mahunarke. Ipak, najvažnije je ne pretjerati s porcijama i, prije svega, ne večerati neposredno prije spavanja.


Također, ne zaboravite piti vodu i izbjegavajte napitke s kofeinom, poput kave i čaja, kao i slatke napitke kao što su bezalkoholna pića. Ovi napitci mogu stimulirati živčani sustav i negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna.




SUPER CIJENA!


Xplorer Vam nudi sklopivu Xplorer Blaze magnetnu traku za trčanje. po super sniženoj cijeni!


Xplorer magnetna traka za trčanje je konstruirana za korisnike težine do 110 kg. Ova pristupačna, lagana, jednostavna i sigurna magnetna traka uz minimalne troškove priuštit će ti zadovoljstvo trčanja i kvalitetnog treninga u vlastitom domu.


Za više detalja kliknite OVDE!