xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Ako ste poput velike većine vježbača, sagorijevanje masti i postizanje vitke tjelesne građe dva su vam primarna cilja. I premda većina vježbača razumije neke učinkovite načine gubitka masnoće, mnogi propuštaju neke od najkritičnijih elemenata koji vam mogu pomoći da postignete svoju idealnu tjelesnu građu.

Naveli smo šest razloga zašto možda ne sagorijevate masti optimalno i kako to popraviti.


1. Ne trenirate za mršavljenje


Ako vježbate na kardio spravi, sudjelujete u tečajevima kardio vježbi ili idete na trčanje većinom treninga, vrijeme je da preispitate strategiju gubitka masnoće i mršavljenja. Pokazalo se da dodavanje treninga s utezima i intervala visokog intenziteta (HIIT)* programima vježbanja povećava vaš metabolizam, poboljšava tjelesnu kompoziciju (omjer tjelesne masti i mišićne mase) i poboljšava učinkovitost pri kojoj vaše tijelo sagorijeva masnoće.


*Intervalni trening visokog intenziteta kombinacija je kratkih vježbi visokog intenziteta nakon čega slijedi kratko razdoblje oporavka. HIIT se može izvesti gotovo s bilo kojom vježbom i uopće nije dugotrajan.



2. Ne jedete dovoljno


Da, dobro ste pročitali - ako ne jedete dovoljno, možete spriječiti sagorijevanje masti. Iako ovo može zvučati čudno ili kontraintuitivno, nedovoljno jesti veliki je stres za tijelo koji može uzrokovati njegovo zadržavanje masti. To je osobito istinito jer ste vrlo aktivni i sagorijevate puno kalorija. Vaše tijelo je nevjerojatno pametno i učinit će sve da preživi. Dakle, ako osjeti da ne unosite dovoljno kalorija, počet će se zadržavati na masnoći kako bi zaštitio vaše organe. Da ne spominjemo povišenje hormona stresa kortizola (koji također može otupiti nastojanje gubitka masti) i psihološki stres. To ne znači da biste trebali izaći i jesti što je moguće više kalorija, već morate paziti da jedete dovoljnu količinu kalorija, osobito ako ste aktivni. Proteini su posebno važni pa se potrudite da unosite odgovarajuću količinu proteina zajedno s ravnotežom zdravih masti i ugljikohidrata.


3. Ne jedete dovoljno proteina


Ako ste vrijeme proveli u teretani pokušavajući poboljšati svoju tjelesnu građu, vjerojatno ste svjesni da je dovoljan unos proteina ključan. Osim što poboljšavaju tjelesnu građu i povećavaju metabolizam masti, proteini vam također pomažu da se dulje osjećate sitima, što znači i manju želju za nezdravim grickalicama tijekom dana. Povrh svega, istraživanja pokazuju da su proteini izvrsni za kožu, kosu, kosti i zdravo starenje. Preporučujemo doručak s ravnotežom proteina, ugljikohidrata i zdravih masti kako biste prebrodili jutro.


4. Pod stresom ste


Kad je vaše tijelo pod stresom, bilo kao posljedica tjeskobe, nedostatka sna ili pretreniranosti, to može dovesti do povećanja kortizola. Iako je kortizol bitan hormon koji igra mnoge važne i korisne uloge u tijelu, previše kortizola može biti veliki problem, osobito ako pokušavate izgraditi mršavu tjelesnu građu. Što se tiče vašeg tjelesnog zdravlja i gubitka masti, višak kortizola može imati negativne posljedice, uključujući povišen krvni tlak, povećane masnoće na trbuhu, smanjene sposobnosti sagorijevanja masti, rezistenciju na inzulin, kardiovaskularni rizik i drugo. Preporučujemo da spavate više.


 


5. Vaš način prehrane i vježbe su previše strogi


Evo još jedne koja bi vas mogla iznenaditi: briga oko pravilne prehrane i napornog treninga može biti kontraproduktivna. Ovo se opet vraća na kortizol "hormona stresa". Studije pokazuju da kognitivno ograničavanje ishrane može povisiti razinu kortizola. Drugim riječima, previše brinuti o prehrani (ili treningu) može povećati razinu kortizola i otežati vam postizanje ciljanog tjelesnog izgleda. Važno je shvatiti da za izgradnju vitke tjelesne građe treba vremena i neće se dogoditi preko noći. Neće biti ni održivo ako idete na ekstremne mjere, kao što je smanjenje previše kalorija, opsesija o tome da jedete samo najčišću hranu u savršenim omjerima pri svakom obroku, preintenzivno vježbanje bez adekvatnog oporavka ili preskakanje sata sna kako biste dobili više kardio vježbi itd.


6. Pijete previše


U životu se radi o ravnoteži i nema ništa loše u povremenim noćnim izlascima ili vinskim večerima sa mužem ili prijateljima. S obzirom na to, previše alkohola može ozbiljno omesti vaše napore za mršavljenje. Mnoga alkoholna pića imaju više kalorija nego što mislite, a oslabljena prosudba jednog-previše daje vam više prostora za jelo u nezdravim namirnicama u prevelikim količinama. Studije pokazuju da alkohol također može povećati apetit i uzrokovati prejedanje tijekom obroka u usporedbi s obrokom koji se poslužuje uz bezalkoholno piće.


Zaključak


Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u potrazi za sagorijevanjem masti i izgradnjom idealnog tijela. Samo zapamtite da je za ovaj proces potrebno vrijeme, strpljenje i ravnoteža kako biste dugoročno bili uspješni. Neizbježno će doći do zastoja, ali ako slijedite razumnu prehranu i program vježbanja zajedno sa gore navedenim savjetima, bit ćete na dobrom putu da postignete svoje ciljeve.


Xplorer Vam nudi Xplorer New York traku za trčanje. Ovaj pristupačni i lagani stroj može se jednostavno sklopiti i spremiti ispod kreveta i vrlo lako prjemeštati. Laka i sigurna vježba pružit će vam zadovoljstvo trčanja i vrhunske vježbe u vašem domu ili uredu. Traka za trčanje Xplorer New York ima aplikaciju EQiSports koju možete koristiti za praćenje svog napretka, kao i Bluetooth zvučnik. LCD računalo ispred trake za praćenje prati: brzinu, sagorijevanje kalorija, udaljenost, vrijeme.


Možete je poručiti odmah kod našeg partnera Bazzar.hr klikom OVDJE!