xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Obrok prije treninga

11. listopada 2021. 15:25:16 CEST ishrana, fitnes, kardio, cardio, vezbe, trening,

Obrok prije treninga dovodi do opskrbe mišića i mozga odgovarajućom energijom. Stoga je unos ugljikohidrata bitan. Ugljikohidrati se skladište kao glikogen u vašoj jetri i mišićima. Budući da tjelovježba visokog intenziteta vrlo brzo troši energiju, tijelo ne može opskrbiti dovoljno kisika da bi koristilo masti kao izvor goriva. Stoga se oslanja na svoje zalihe glikogena, koji ne zahtijevaju razgradnju kisika za proizvodnju energije.


Unošenjem ugljikohidrata prije vježbanja osiguravate da se zalihe glikogena u vašem tijelu u potpunosti napune. Uz spremnu zalihu glikogena, vaši mišići mogu pristupiti energiji na zahtjev. Na ovaj način možete uložiti sve napore u svoje vježbe i povećati svoju izvedbu.


Proteini bi također trebali biti uključeni u vaš obrok prije treninga. Iako ne doprinose puno energijom, konzumacija proteina prije vježbanja ima i anaboličke i antikataboličke učinke. Nedavna istraživanja pokazala su da osiguravajući stalan protok aminokiselina na početku vježbanja, povećavate njihovu isporuku radnim mišićima i na taj način smanjujete razgradnju mišićnog tkiva tijekom vježbanja. Štoviše, značajno povećavate sintezu mišićnih proteina u prvih sat vremena nakon vježbanja, pripremajući tijelo za anabolizam.


S druge strane, potrošnju masti trebalo bi svesti na minimum u razdoblju prije treninga. Masti odgađaju protok hrane iz želuca, produžujući tako vrijeme potrebno za probavu hrane. Ako vam hrana tijekom vježbanja loše sjedne na želudac, veća je vjerojatnost da ćete imati želučanih problema, uključujući grčeve, mučninu i refluks.



Za najbolje rezultate pokušajte jesti dva do tri sata prije treninga. Obrok  nekoliko sati prije početka vježbanja,  osigurat će da se većina hrane probavi i spriječiti želučane tegobe. Odaberite sporo probavljive ugljikohidrate i proteine s niskim udjelom masti. Zobene pahuljice i snijeg od bjelanjaka, tuna na integralnom kruhu, nemasni odrezak, pileća prsa i smeđa riža odlične su opcije. Ukupne kalorije trebale bi biti približno iste kao u jednom od vaših uobičajenih obroka. To će osigurati dovoljno energije bez opterećenja želuca.


Ako ne možete potrošiti cijeli obrok u propisanom roku, odlučite se za komad voća unutar pola sata prije treninga. Voće pruža vrijedan izvor energije tijekom vježbanja, poboljšavajući vašu sposobnost treniranja.


Razdoblje prije treninga također je odlično vrijeme za šalicu kave. Kofein također pozitivno utječe na tjelovježbu. S obiljem masti u krvi, vaše se tijelo manje oslanja na energiju za glikogen, glukozu i aminokiseline, čime se odgađa umor mišića. Štednjom glukoze vaš mozak bolje funkcionira (glukoza je primarno gorivo za vaš mozak), što vam omogućuje da trenirate s većim stupnjem intenziteta.




Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti klikom OVDJE!