xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Kad su u pitanju vaše zdravlje i blagostanje, konzumiranje orašastih plodova može biti nemjerljivo korisno. Priča o orašastim plodovima i zdravlju oduvijek je bila praćena izvjesnom kontroverzom. Dok su za jedne oni savršen dodatak prehrani, drugi smatraju da su kalorijske bombe koje mogu dovesti do debljanja.


Velike porcije orašastih plodova imaju znatan sadržaj masti, što zaista može dovesti do povećanja tjelesne težine. Međutim, ako se jedu u umjerenim količinama, zbog svojih esencijalnih hranljivih tvari orašasti plodovi mogu koristiti organizmu.


U posljednje vrijeme orašasti plodovi preporučuju se kao zdrava užina za ublažavanje žudnje koja često sabotira dijetu. Pored toga, orašasti plodovi povezani su i s drugim korisnim svojstvima zbog kojih ih vrijedi dodati u svoj plan obroka.


Što ih čini tako zdravima? Zašto ih smatramo tako hranjivima?


Nutritivna svojstva orašastih plodova


Orašasti plodovi su visokokalorična hrana. Međutim, oni su također odličan izvor hrane koji može biti od koristi i vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Kad jedete orašaste plodove, pazite da nisu soljeni, prženi ili pečeni. Konzumiranjem orašastih plodova u sirovom stanju iskoristit ćete njihovu punu nutritivnu vrijednost što znači da će oni biti korisni za vaše zdravlje.


Većina orašastih plodova sadrži omega 3 masne kiseline, mononezasićene i polinezasićene masti i prehrambena vlakna.


Badem


Badem sadrži škrob, šećer i veliku količinu masnih kiselina. Badem se smatra jednom od najboljih vrsta orašastih plodova jer pospješuje kontrolu kolesterola i održava vaš kardiovaskularni sistem zdravim.

Brazilski orah


Brazilski orasi su divni zbog svojih antioksidativnih minerala, vlakana i aminokiselina. Iako je istina da ih treba jesti samo u malim porcijama, oni mogu biti korisni za dijetu, a ujedno blokiraju negativne efekte slobodnih radikala.


Lješnjak


Zahvaljujući sadržaju folata, lješnici su odlična hrana za trudnice. Preveniraju srčane bolesti, a njihov sadržaj vlakana pomaže vam da duže ostanete siti.


Kikiriki


Kikiriki zapravo potječe iz porodice mahunarki, ali ga ljudi povezuju s orašastim plodovima. Oni osiguravaju folate, visokokvalitetne proteine i izoflavone. Kikiriki je odličan za zdravlje srca i sprječava anemiju.


Makadamija orah


Njihove esencijalne hranjive tvari pomažu srcu da funkcionira kako treba. Orasi makadamije također pomažu tijelu da kontrolira nivo kolesterola.


Pistacije


Pistacije su odlični za smirivanje bolova u želucu uslijed gladi između obroka. Sadrže antioksidante i zdrave masti koje smanjuju stepen rizika od kroničnih ili degenerativnih bolesti.


Kesten


Skoro polovina njihovog nutritivnog sadržaja sastoji se od ugljikohidrata. Njihov sastav masti je sličan sastavu žitarica i, kao rezultat toga, prilično se razlikuje od drugih vrsta orašastih plodova. Preporučuju se za dijete za mršavljenje jer imaju malo kalorija i veoma su zasitni.


Preporuke za konzumiranje orašastih plodova


Možete uključiti razne vrste orašastih plodova u svoj dnevni plan obroka. Međutim, znanje kako da kontrolirate porcije je ključno da biste ih zadržali kao zdrav dio vaše prehrane. Najbolje je je da ih jedete sirove, bez ikakvih dodatnih kemikalija ili soli.


Možete ih jesti i u formi maslaca od orašastih plodova, iako su oni manje preporučljivi. Ove vrste maslaca osiguravaju iste hranjive tvari, ali im je kalorijska vrijednost veća.


Brašno od orašastih plodova ili orašasto mlijeko je popularan način da ih dodate u svoju prehranu. Međutim, budući su kombinirani s drugim sastojcima, često imaju više kalorija i njihova svojstva se mogu razlikovati.




Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera eKupi.hr klikom OVDJE!