xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Briga o biciklu je neophodna ako želite da ima dug životni vijek. Danas ćemo s vama podijeliti nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ga održite u odličnom stanju.


Bicikliranje je odličan način da se krećete gradom bez zagađivanja zraka. To je odličan oblik vježbanja i zabavna aktivnost za slobodno vrijeme. Ako često koristite bicikl, važno je da o njemu vodite brigu. Ovo prijevozno sredstvo zahtijeva posebnu brigu kako bi ostalo u optimalnom stanju. U današnjem članku ćemo podijeliti nekoliko savjeta za održavanje bicikla.


Kako biste bili sigurni da je svaki dio vašeg bicikla u ispravnom stanju i da ga možete koristiti što je duže moguće, potrebno je da o tome vodite računa. Također, briga o vašem biciklu će vam pomoći da izbjegnete nesreće ili nepovratnu štetu.


Osim toga, morate držati svoj bicikl u prostoru bez vlage i prašine.


Briga o biciklu znači da ga održavate čistim i suhim


Uobičajeno je da bicikli dođu u kontakt s prljavštinom, blatom, travom i drugim stvarima koje će ih zaprljati. Zbog toga je neophodno da ih očistite kako biste izbjegli nakupljanje ostataka.


Operite okvir i kotače


Prvi korak je prskanje okvira crijevom niskog pritiska. Potom trebate ukloniti kotače i temeljito ih očistiti. Nakon što ih skinete, možete koristiti otopinu sapuna i četkicu za zube da uklonite svu prljavštinu s glavčine, krakova i obruča kotača.


Posljednji korak je da koristite čisti ručnik za sušenje svakog komada koji ste oprali. Pored toga, morat ćete ponovo sastaviti bicikl i ostaviti ga na dobro prozračenom mjestu. Na taj način sva preostala vlaga će ispariti.


Operite upravljač, sjedište i kočnice


Ova tri dijela bicikla možete očistiti vodom i sapunom. Pokušajte pronaći sapun koji će ukloniti velike količine masti. Zatim, sve što trebate napraviti je da koristite spužvicu za ribanje različitih dijelova bicikla. Nakon što očistite ta područja, morat ćete ih osušiti čistim ručnikom.


Operite lance i lančanike bicikla


Prvo trebate koristiti četku za nanošenje odmašćivača na lanac i zupčanike. Pored toga, važno je okretati pedale kako bi odmašćivač ušao u sve dijelove lanca.


Nakon toga ostavite odmašćivač da djeluje oko 10 minuta kako bi mogao razbiti tvrdokornu prljavštinu. Potom, isperite ga toplom vodom sa sapunom. To će ukloniti sve preostale ostatke nečistoće.


Podmažite ako je potrebno


Kad je u pitanju briga o vašem biciklu, morat ćete koristiti maziva. Njihova uloga je da drže dijelove vašeg bicikla podmazanima i spriječe zaglavljivanje mehanizma. Iz tog razloga, trebali biste nanijeti ulje na lance. Tako će pedaliranje biti ugodno, lako i neće stvarati nikakve čudne zvukove.


Pored toga, važno je podmazati kočnice kako ne bi otkazale. To će osigurati da možete odmah zaustaviti vaš bicikl i da ga možete sigurno kontrolirati. Također, mazivo je veoma korisno u sprječavanju hrđe na sjedištu.


Trebali biste prskati mazivo direktno na lanac dok pedalirate unazad. To će osigurati da su svi zupci podmazani. Pored toga, koristite ručnik da očistite višak ulja kako ne bi kapalo.


Maziva također sprječavaju nakupljanje prljavštine. Trebate imati na umu da je potrebno koristiti ulja nakon detaljnog čišćenja vašeg bicikla.


Provjerite kočnice


Uvijek trebate provjeriti kočnice bicikla. Važno je osigurati da imaju moć da zaustave bicikl kad je to potrebno. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti da procijenite funkcioniranje i održavate kočnice vašeg bicikla:


Provjerite kočione pločice


Kad provjeravate kočione pločice, obratite pažnju jesu li elementi koji omogućavaju vašem biciklu da koči u dobrom stanju. Dok to radite, morat ćete koristiti ključ da uklonite opruge i vijke.


Ako je neki od elemenata napukao, morat ćete instalirati nove. Kako biste to napravili, morate postaviti nove elemente u metalnu bazu svake kočione pločice. Morate ga instalirati na način koji neće ometati kretanje kotača i podesiti ga.


Provjerite i podesite ožičenje


Morate provjeriti da sajle nisu labave, jesu li u ispravnom položaju i da nisu prekrivene prljavštinom. Pored toga, trebali biste provjeriti klizi li ožičenje kočnice bez problema ili mu trebate dodati malo maziva.


Također, provjerite je li sajla dobro podešena i da ručica ne dolazi u kontakt s kormilom. U idealnom slučaju, vaš bicikl će odmah uhvatiti signal i zakočiti što je prije moguće.


Ako se pojavi bilo koji od ovih problema, morat ćete ukloniti sajlu i svu prljavštinu, a zatim je ponovno instalirati.

Provjerite gume bicikla


Vrlo je važno da provjerite koliko zraka ima u vašim gumama prije svake vožnje biciklom. Najbolji način da to napravite je da koristite mjerač pritiska zraka u gumama da vidite imaju li obje vaše gume isti nivo pritiska.


Pored toga, morate provjeriti i stanje oboda. Ako su u lošem stanju, vaše gume mogu klonuti pod vašom težinom ili se istrošiti nakon kratkog vremenskog perioda. Također, trebali biste provjeriti svaki kotač da vidite je li probušen ili ispušta zrak.


Kad treba odnijeti bicikl kod stručnjaka


Iako zaista možete sami održavati svoj bicikl u odličnom stanju, možda biste željeli razmisliti o traženju stručne pomoći. Ako se odlučite za to, preporučljivo je posjetiti stručnjaka za bicikle najmanje jednom u 2 mjeseca. Stručnjak će vam pomoći da identificirate postoje li problemi ili treba li prilagoditi dio. Pored toga, specijalist može s vama podijeliti neke nove savjete za održavanje vašeg bicikla i produženje njegovog vijeka.


Briga o vašem biciklu također može zahtijevati bojanje


Prije nego što krenete bojati bicikl, morat ćete ga rastaviti. Na taj način možete detaljno raditi na svakom dijelu. Kad to radite, vrlo je važno da sačuvate svaki vijak i zapamtite gdje svaki dio ide.


Morate ukloniti boju koja je u lošem stanju. Kako biste to napravili, trebali biste koristiti fini brusni papir i ostrugati staru boju dok od nje ne ostane ni trag. Također, prije nego što nanesete novu boju, trebali biste nanijeti odmašćivač.


Kad očistite i osušite cijeli okvir, možete početi nanositi novu boju četkom ili iz spreja. Važno je koristiti boju koja je otporna na različite vremenske uvjete i nanijeti nekoliko slojeva.


Na kraju, ostavite da se svaki dio bicikla osuši. Zatim ponovo sastavite svoj bicikl kad se potpuno osuši i vožnja može početi!




UGRABITE SJAJNU CIJENU MTB BICIKLA! 


Prilikom poručivanja Xplorer MTB Aurelia 27,5'' bicikla ukucajte promo kod MTB500 i uštedite 500 kuna!



Naručite klikom OVDJE!