xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Dati djetetu prvi bicikl isto je kao dati mu par krila. Njihov prvi bicikl ujedno je i njihovo prvo sredstvo izražavanja i prvi način kretanja. To je prilika da dijete stekne osjećaj neovisnosti. Neka od najljepših sjećanja iz djetinjstva su avanture na biciklu.


Bicikli i vožnja bicikla bili su dio naših ranih godina i, iako su se vremena promijenila, još uvijek su vitalni dio života djece.


Pozitivne učinke vožnje bicikla za odrasle već smo spomenuli u prethodnim člancima. Razgovarajmo sada o prednostima koje ima za djecu, od vremena kada počnu voziti bicikle za ravnotežu do svojih tinejdžerskih godina.



TIJELO I UM


Kao i svaka druga tjelesna aktivnost ili sport, vožnja bicikla je vrlo zdrava navika. Uz zdravu prehranu pomaže u jačanju dječjeg organizma jačajući mišiće i strukturu kostiju. Zglobovi su dobro zaštićeni jer je biciklizam sport s malim opterećenjem, za razliku od nogometa ili atletike.


Biciklizam jača imunološki sustav jer zahtijeva boravak na otvorenom. Propisno odjevena i dobro opremljena djeca uživaju u hladnom i toplom vremenu jednako kao i mi.


Vožnja bicikla također znači da imaju više tjelesne aktivnosti, što je dobro i za djecu koja nisu previše aktivna i za onu koja jednostavno ne mogu mirno sjediti. Poklonite im bicikl i iznenadit ćete se njihovom kreativnošću!


Vožnja bicikla poboljšava kardiovaskularno zdravlje, potiče dobro funkcioniranje dišnog sustava i smanjuje vjerojatnost pretilosti, jednog od glavnih problema koji pogađaju djecu posljednjih desetljeća.


Na razini motorike poboljšava koordinaciju, ravnotežu i koncentraciju. Pogledajte samo djecu na svojim biciklima za ravnotežu kako jure kroz parkove kao da to rade cijeli život. Zatim uče pedalirati sa i bez kotačića za vježbanje, te u tren oka postižu ravnotežu i koordinaciju!


Kako uče voziti i upravljati biciklom, postižući sve više malih ciljeva, njihovo samopouzdanje raste. Sjećate li se kada ste prvi put mogli voziti bicikl bez kotača za vježbanje ili kada ste mogli maknuti ruke s upravljača?


Dječje raspoloženje također se poboljšava zahvaljujući vožnji bicikla - to nije samo problem za odrasle, već i mališani pate od stresa i tjeskobe. A nema ništa bolje od obiteljske vožnje biciklom da se oslobodite napetosti i razbistrite um!



NATJECANJE I POŠTOVANJE

Velika većina djece rađa se s natjecateljskim genom, što je sasvim razumljivo. Može biti više ili manje vidljivo, ali gotovo svi se vole natjecati i, naravno, pobjeđivati. Dakle, ne samo da vas biciklizam uči natjecati se, pobjeđivati ​​i gubiti, cijeniti pobjede i poraze, već također potiče naporan rad, ustrajnost, prijateljstvo, timski rad i snagu volje.


Kao zeleno prijevozno sredstvo, bicikli su izvrsno sredstvo za podizanje ekološke svijesti djece. Ako je moguće, odvedite ih u školu, u kupovinu ili na bilo koju drugu aktivnost na biciklu kako biste im pokazali da je vožnja bicikla najprirodnija stvar na svijetu i da će se i sami na kraju voziti biciklom.


Ujedno se mogu naučiti snalaziti se gradom upoznajući prometna pravila i sva ostala nepisana pravila suživota i poštivanja drugih biciklista, sportaša, pješaka i vozača.


Vožnja biciklom po gradu povećava koncentraciju djece jer moraju stalno paziti na okolinu, a ujedno ih uči strpljenju i toleranciji koji su vrlo važni čimbenici u njihovom obrazovanju i razvoju.


DRUŽENJE


Djeci je jednako važno druženje s vršnjacima kao i druženje s roditeljima. Ovakav način druženja neophodan je za njihov razvoj. Bicikli su odličan način za sve njih da upoznaju nove prijatelje izvan kruga obitelji i da njeguju odnose s ljudima koji dijele iste interese. I sve to uz zdravu tjelesnu aktivnost!


Kada odrasli kupuju novu igračku, žele je u njihovoj veličini i po svom ukusu. Isto vrijedi i za djecu: njima je potreban bicikl koji odgovara njihovoj dobi ili visini i mora im se svidjeti kako izgleda da bi uživali u njemu.


Xplorer nudi veliki izbor dječjih bicikala za različite uzraste s motivima omiljenih likova iz crtića!


Provjerite klikom OVDJE!