xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Od sagorijevanja kalorija do ublažavanja bolova u zglobovima do jačanja srca, zdravstvene prednosti hodanja naizgled su beskrajne. Samo 20 minuta hoda svaki dan može povećati očekivani životni vijek. Hodanje ne samo da ima fizičke koristi, već može poboljšati i vaše raspoloženje, pomoći u ublažavanju simptoma tjeskobe i depresije, pa čak i poboljšati san. Bez obzira na to jeste li tek počeli ili ste oduvijek šetali, predstavićemo vam pet načina za povećanje vaših svakodnevnih šetnji kako biste ne samo uživali na svježem zraku, već i stekli što više zdravstvene koristi što je više moguće.


Hodanje sa iskoracima


Ravnomjeran, ujednačen tempo hodanja povećat će vam broj otkucaja srca i pomoći vam da ostanete u formi. No, zamjena nekoliko od tih koraka iskoracima naprijed izvrstan je način za nastavak kretanja i maksimalno istezanje mišića. Počnite s tipičnim širokim iskorakom naprijed i spuštanjem prema dolje dok vam bedro ne bude paralelno s tlom, a zatim kad se počnete uspravno odmicati, hodajte naprijed iskorakom drugom nogom. Ponovite ovaj pokret koliko god puta želite, a zatim nastavite s redovitim hodanjem. Uključivanje iskoraka za hodanje pomoći će u jačanju mišića nogu, kao i jezgre, bokova i gluteusa.


Hodajte uzbrdicama


Promjena vaših ruta može vam pomoći u stimulaciji uma, ali i pružiti niz drugih zdravstvenih prednosti. Hodanje po brdima, ili čak ruta sa stepenicama, izvrstan je način za povećanje tonusa mišića i sagorijevanje dodatnih kalorija. Snaga potrebna za suočavanje s brdima zahtijeva od gluteusa, kvadricepsa da rade jače - pomažući vam u izgradnji mišićnog tonusa. Dodatna izdržljivost povećava broj otkucaja srca za još intenzivnije kardio vježbe pomažući vam da sagorite više masti.

hodanje


Hodanje unatrag

Hodanje unatrag ima neke skrivene prednosti. Nekoliko studija sugerira da povećana koncentracija potrebna pri hodanju u skladu s normom vašeg mozga može potaknuti vaše kratkoročno pamćenje i izoštriti vaše razmišljanje. Osim toga, hodanje unatrag zahtijeva drugačije kretanje mišića nogu, povećavajući raspon mišića koje tonirate dok hodate.


Nosite utege


Nošenje dodatne težine tijekom hodanja povećava intenzitet vašeg vježbanja, a zauzvrat i količinu kalorija koje sagorite. Uključite nekoliko ponavljanja ruku ili produžetaka s utezima polako podižući ruke ispred sebe ili prema stranama sve dok paralelno s ramenima ne djelujete na toniranje mišića dok hodate. Ako to zahtijeva previše koordinacije, jednostavno nosite utege sa sobom i zatvorite šetnju s nekoliko ponavljanja bržeg ritma prije nego što prekinete.


Kombinirajte pokrete


Kad pomiješate način hodanja, brzinu i nagib te povećate količinu energije potrebne za prebacivanje između stilova, to vam omogućuje sagorijevanje više kalorija i izgradnju izdržljivosti. Dodavanje nekih varijabli može vaše šetnje učiniti zanimljivima. Pokušajte uključiti neke bočne korake, preskakanje, galope, pa čak i podizanje nožnih prstiju za rad na različitim mišićima. Zatim, ako je moguće, prebacite brzine s blage na brzu brzinu. Istraživanja pokazuju da naizmjenični nalet bržeg hodanja od 30 sekundi do jedne minute povećava rezultate sagorijevanja kalorija i masti.


Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera Bazzar.hr klikom OVDJE!