xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Vjerojatno već znate da izgradnja mišića, uklanjanje masnoća i dobivanje snage zahtijevaju dosljednu predanost i u teretani i u kuhinji. No, koliko mislite da je san važan kada je u pitanju postizanje vaših fitnes ciljeva?


Odraslima je potrebno sedam ili više sati noćnog sna za najbolje zdravlje i dobrobit. Pravilan odmor stvara anaboličko okruženje u kojem se mišići regeneriraju, popravljaju i rastu, a bez prave količine sna poboljšanja vaše kondicije mogu zaostajati, a rezultati mogu biti spori.


Spavaj u mraku


Najmanja količina svjetlosti, čak i iz punjača za telefon, može poremetiti hormon spavanja melatonin, remeteći time unutarnji sat što može utjecati na san. Zamračite tako što ćete odložiti svu zračeću elektroniku i isključiti sva svjetla.

Vježbajte ranije


Istraživanja su pokazala da večernja tjelovježba može negativno utjecati na san za neke ljude, ali ne za sve. Ako osjećate da vas večernja vježba budi, pokušajte vježbati ranije tijekom dana. Aerobna tjelovježba ujutro ili poslijepodne potiče ranije oslobađanje melatonina, što vam olakšava noćni san.


Ograničite kofein


Iako vaša jutarnja šalica ima mnoge prednosti, ispijanje kave kasnije tijekom dana može uzrokovati poremećaje spavanja. Jedna studija pokazuje da konzumacija kofeina do 6 sati prije spavanja značajno pogoršava kvalitetu sna.


Stvorite opuštajuću atmosferu


Od udobne posteljine do manjeg nereda, vaša spavaća soba mora biti mjesto za opuštanje. U idealnom slučaju, mirna spavaća soba sastoji se od niske temperature, potpunog mraka i tišine. Pogledajte svoju spavaću sobu i analizirajte kako je učiniti mjestom za opuštanje: tamne nijanse, nova posteljina, aromaterapija ili uklanjanje nereda.

Kupite dobar madrac


Ako ste se ikada zapitali zašto bolje spavate u hotelu, možda je to madrac. Ako je vaš madrac star i istrošen, mogao bi vam pokvariti san. Istraživanja pokazuju da madraci utječu na to koliko dobro spavate. Kupnja novog madraca može se u početku činiti skupom, ali prednosti su daleko veće od troškova.


Melatonin prije spavanja


Melatonin je hormon koji vaše tijelo proizvodi prirodno i on signalizira vašem mozgu da je vrijeme za spavanje. Doba dana utječe na ciklus proizvodnje i oslobađanja melatonina; razina melatonina prirodno raste navečer i pada ujutro. Ovaj hormon koji potiče san također može poboljšati ukupnu kvalitetu sna kod osoba s poremećajima spavanja. Uzimanje melatonina u obliku suplemenata može pomoći u povećanju osjećaja odmora i opuštanja.



Napravite raspored spavanja


Raspored spavanja možete povezati s bebama i malom djecom, ali rasporedi spavanja su prilično učinkoviti za odrasle koji žele više zatvoriti oči; posebno kada se traži poboljšanje performansi. Ovo se može činiti teškim, ali pokušajte svaki dan zaspati i probuditi se u isto vrijeme. Postavite alarm u željeno vrijeme i pokušajte se prije toga smiriti. To omogućuje vašem tijelu da se prilagodi rutini koja će biti korisna.


Odaberite savršen jastuk


Ne postoji ništa gore od ravnog jastuka. Što vaš jastuk više održava vašu kralježnicu i vrat prirodno poravnanima, to će vam biti ugodnije (i manje bolno).


Spavajte u hladnoj sobi


Sobna i tjelesna temperatura mogu duboko utjecati na vaš miran noćni san. Ako ste ikada proveli vruću ljetnu noć bez klima-uređaja, iz prve ruke znate koliko je bilo teško zaspati i ostati spavati. Jedno istraživanje pokazalo je da temperatura u spavaćoj sobi utječe na san više od vanjske buke.


Dodatni savjeti za dobar san:


  • Pijuckajte čaj dok spavate
  • Isprobajte aplikaciju/sat za praćenje spavanja
  • Ne koristite svoju spavaću sobu kao radni prostor
  • Opustite se u kadi
  • Nemojte jesti tri do četiri sata prije spavanja
  • Čitajte knjigu



Xplorer vam nudi Xiaomi sobni bicikl koji vam omogućuje uživanje u nježnim vježbama ili vježbama u stilu vrtnje iz udobnosti vlastitog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl prikladan je za upotrebu u zatvorenom prostoru i ima remenski pogon, magnetski sustav i pametnu tehnologiju. Ako vas zanima biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDJE!