xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Održavanje bicikla nije teško, a kad vam briga o biciklu postane navika, to će vam biti još lakše. U ovom članku ćete pronaći sedam najvažnijih savjeta i trikova, koji će vam olakšati vožnju i održavanje bicikla u savršenom stanju. Ovi savjeti će vam uštedjeti i novac i poštedjeti vas gnjavaže na duge staze.


1. Provjeravajte gume i pritisak jednom tjedno. 


Kad vam provjeravanje guma postane tjedna navika, to će u velikoj mjeri smanjiti šanse da stojite pokraj puta ili biciklističke staze pokušavajući zakrpati rupu. Kad vam to postane navika, vidjet ćete da ćete, kao nekom magijom, imati manje problema s probušenim gumama.


2. Podmazujte lanac. 


Ovo morate redovno raditi. Najjednostavniji način da ovo napravite je da postavite bicikl na radni pult i okrenete pedale, a dok ih okrećete, istisnite mazivo iz boce na zadnju stranu bicikla odmah iznad lanca. Okretanje lanca će razliti mazivo i lijepo podmazati čitav lanac. Ne ludujte s mazivom jer ćete u suprotnom na podu imati masnu mrlju koju ćete kasnije morati čistiti.


3. Škripanje.


Ukoliko vaš bicikl škripi, to ne smijete zanemariti. U tom slučaju detaljno pregledajte bicikl i provjerite je li sve u redu. Tijekom vožnje neki vijci će se olabaviti. Ako ih povremeno ne provjeravate, moguće je da ih izgubite ili da završite s ozbiljnim kvarom. Imajte na umu da je pretjerano zatezanje podjednako loše kao i nedovoljno zatezanje. 


4. Ulje se isušuje.


Možete sipati dosta ulja kad sastavljate bicikl, ali znajte da ono ne traje večno. Mnogi smatraju da je držač za sedlo dovoljno podmazati samo jednom, pa se nakon nekoliko godina iznenade kad on zapekne. Svakih šest mjeseci provjerite i ponovo podmažite sve, a kad se vrijeme pogorša onda to radite češće. 


5. Ispravljajte kotače.


Vožnja bicikla haba kotače, a žice mogu olabaviti, pa se kotači moraju ispravljati. Uz malo genijalnosti i pomoću ključa za zatezanje žica ovaj problem možete lako riješiti. Uzmite nekoliko zip vezica i vežite ih oko viljuške bicikla ili okvira, a krajeve ostavite dovoljno dugima da ne dodiruju kotač. Polako okrećite kotač i ako on dodiruje zip vezicu na jednoj strani, zategnite žice na suprotnoj strani. Ovo je metoda koju možete koristiti za jednostavno ispravljanje kotača.


6. Provjerite sajle.


Sajle ne pucaju iznenada. One se habaju i daju znakove upozorenja pred pucanje, kao što su otežano mijenjanje brzine ili slabo kočenje. Ako kapica na sajli otpadne, zamijenite je što prije, jer se tako sajla neće odmotati. Kad podmazujete lanac, kapnite malo maziva niz sajle, pa će tako i one biti u savršenom stanju.


7. Vodite računa o mjenjačima.


Mnogi potpuno zaborave mjenjače, čak i kada vode računa o lancu i sajlama. Opet uzmite mazivo za lanac i povremeno podmažite opruge mjenjača, zatim i sajlu na spoju i konačno zavrtnje da biste spriječili da se oni zapeknu. 


Uz ove sjajne savjete trebali biste biti u stanju voditi računa o stanju svog bicikla i smanjiti broj manjih popravaka za koje biste morali plaćati u servisu.


Cijelu ponudu bicikala Xplorer možete pogledati klikom OVDJE!