xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Mrzite li biti na dijeti? Možda ćete biti iznenađeni kad saznate da restriktivna prehrana nije najbolji način da izgubite višak kilograma i održite stabilnu težinu na duge staze. Prema stručnjacima, to nudi samo kratkoročne promjene.


Najbolji način da postignete zdravu težinu je da poboljšate svoju prehranu bez potrebe da pribjegnete pretjerano restriktivnom unosu. Na ovaj način, ne samo da se možete boriti protiv pretilosti, već možete i poboljšati kvalitetu svojeg života!


Može li vam restriktivna dijeta pomoći da izgubite težinu?


Većina ljudi je isprobala neku od ovih dijeta ili poznaje nekoga tko je. Glavni razlog je sljedeći: u početku se gubi na težini, ali ubrzo se javlja osjećaj anksioznost zbog brojnih ograničenja. Na kraju, od dijete se odustaje jer je previše komplicirana za praćenje, a krajnji rezultat je posljedični povratni efekt.


Zašto se to događa s restriktivnom prehranom?


U prvoj fazi, osoba je motivirana i lako joj je pratiti dijetu koju je odabrala. Što je još važnije, zbog kalorijskog deficita primjećuje da brzo gubi na težini. Međutim, u tom procesu postoje zabranjene namirnice koje je sve teže izbjegavati.


Ove dijete mogu izazvati prehrambene deficite i biti veoma nezdrave. Također, iz psihološke perspektive, mogu povećati nivo anksioznosti, nedostatak koncentracije, razdražljivost, pa čak i rizik od depresije. Svi ovi simptomi mogu čak dovesti i do poremećaja u prehrani.


Kad dođe do manifestacije svih ovih fizičkih i psihičkih simptoma, postaje sve teže pratiti dijetu s frustracijom koju to stvara.


Savjeti za gubitak težine bez restriktivne dijete


Umjesto da pratite restriktivne dijete i izlažete se raznim opasnostima koje smo spomenuli, preporučujemo vam da odaberete druge načine za mršavljenje, koji nemaju nikakve veze s ekstremnom prehranom.


1. Pijte dovoljno vode


Iako izgleda kao pretjerivanje, potpuno je točno. Voda je veoma zdrava za tijelo. Vjerovali ili ne, pravilno ispijanje vode također može pomoći da izgubite težinu. Voda vam pomaže da eliminirate toksine i održavate hidrataciju i energiju. Ovo vas može spriječiti da jedete hranu s visokim sadržajem šećera kako biste ostali budni - voda će to učiniti umjesto vas!


Također će vam pomoći da se osjećate sito poslije obroka tijekom dužeg vremenskog perioda. Na ovaj način, manje je vjerojatno da ćete posegnuti za grickalicama.


2. Zaboravite auto: hodajte umjesto toga!


U današnje vrijeme, automobil je naš glavni prijevoz. Znamo da je veoma udobno, ali može omesti vaš put ka gubitku težine. Osim što je štetan za okolinu, sprječava nas da aktivno radimo jednu od najboljih vježbi: hodanje.


3. Identificirajte nezdravu hranu


Tajna nije u prelasku na restriktivnu dijetu, već u identifikaciji hrane koja bi vas mogla udebljati. Cilj je da ove namirnice polako izbacite iz svog života. Industrijska bezalkoholna pića, pržena hrana i sva hrana sa zasićenim mastima veoma su loš izbor za tijelo.


4. Recite zbogom stresu


Vjerovali ili ne, stres je loš za vaše zdravlje, a na kraju će doprinijeti i debljanju. Najbolje je da identificirate što uzrokuje vašu anksioznost.


Identificirajte i eliminirajte sve što stvara stres u vašem svakodnevnom životu. Ništa nije vrijedno žrtvovanja zdravlja. Stres može biti okidač za mnoge bolesti i najbolje je da ga zaustavite na vrijeme. Kako biste se opustili, možete raditi vježbe meditacije ili neku drugu opuštajuću aktivnost.


5. Plešite i zabavite se


Vježbanje vam pomaže da sagorite masnoće. Jedna od aktivnosti koju možete uključiti u svoju rutinu je ples jer će vas pokrenuti i natjerati da se znojite kao nikada ranije. Najbolji dio je što se nećete osjećati umorno jer ćete se zabavljati! Neke teretane imaju plesne programe za mršavljenje.


6. Dovoljno spavajte


Stručnjaci preporučuju spavanje između 6 i 8 sati tijekom noći kako bismo postigli visoke performanse u našim aktivnostima i održali zdravlje. Dovoljna količina sna tijekom odgovarajućeg vremena učinit će da se osjećate puno bolje. Za početak ćete osjećati manje posljedica uslijed izloženosti stresu i imati puno više energije.


7. Kuhajte kod kuće kako biste izbjegli restriktivnu dijetu


Koliko god bilo teško povjerovati, kuhanje vlastite hrane može napraviti ogromnu razliku. Prehrana po restoranima sprječava vas da znate sve sastojke koji se stavljaju u hranu. Također ne znate s koliko masti se priprema i je li hrana najbolje kvalitete.


Pripremanje vlastite hrane pomoći će vam da saznate što je najbolje za vaše zdravlje.


Poboljšajte svoje navike za mršavljenje


U zaključku, moguće je smršaviti sigurno i zdravo bez restriktivne dijete. Zdrav način života dat će vam sigurne i trajne rezultate. Poboljšanje određenih aspekata vaše dnevne rutine, zajedno s redovnim vježbanjem, može vam pomoći da smanjite višak kilograma bez povratnog efekta.


Zapamtite da je održavanje zdrave težine jedan od najboljih načina da se brinete o svom zdravlju.




Xplorer Vam nudi sklopivu Xplorer Blaze magnetnu traku za trčanje. 


Xplorer magnetna traka za trčanje je konstruirana za korisnike težine do 110 kg. Ova pristupačna, lagana, jednostavna i sigurna magnetna traka uz minimalne troškove priuštit će ti zadovoljstvo trčanja i kvalitetnog treninga u vlastitom domu.Bez obzira je li tvoj cilj mršavljenje, bolja kondicija ili jačanje mišićnog sustava, uz Blaze ćeš postići željene rezultate. Idealno za početnike i napredne korisnike.

Magnetna traka Xplorer Blaze dolazi sa zamašnjakom od 3,5 kg uz 8 podesivih stupnjeva otpora s obzirom na individualnu potrebu. Računalo s LCD ekranom prati: brzinu, potrošene kalorije, puls, skeniranje, udaljenost, vrijeme.


Za više detalja kliknite OVDE!