xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Aktivni oporavak uključuje specifične vježbe koje se rade odmah nakon ili u narednim danima kako bi se ubrzao oporavak mišića.


Vježbe koje izvodite tijekom aktivnog oporavka često su iste kao i tijekom redovnog treninga, s tim da su vožnja bicikla i trčanje dvije najpopularnije opcije. Glavna razlika je u tome što se obično rade na između 30-60% vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Vaš maksimalni broj otkucaja srca varirat će ovisno o vašoj dobi i može se izračunati oduzimanjem vaše dobi od 220.


Dobro je znati:


Mnogi od nas misle da je mliječna kiselina koja se nakuplja u našim mišićima uzrok odgođene upale mišića, što je ono što uzrokuje ukočenost i bol u danima nakon treninga. To je zapravo rezultat ekscentrične vježbe, koja stvara mikroskopske poderotine u našim mišićima dok vježbamo. Korištenje dana aktivnog oporavka može osigurati da našem tijelu damo vrijeme koje mu je potrebno da se pravilno oporavi od treninga i zaštiti nas od negativnih učinaka pretreniranosti.


AKTIVNI OPORAVAK


Aktivni oporavak odnosi se na korištenje nježnih, nenapornih pokreta kako bi se ubrzao proces oporavka mišića koji se događa nakon tjelesne aktivnosti visokog intenziteta.


Primjeri vježbi aktivnog oporavka su lagano trčanje između serija treninga sprinta ili npr. joge, koja uključuje pasivne duže poze, u danima nakon treninga snage.


PASIVNI OPORAVAK


Pasivni oporavak je vrsta oporavka koja se odvija mirovanjem i odmorom. Iako nisu tako učinkoviti kao aktivni oporavak, dani pasivnog oporavka su nešto što bismo svi trebali uzeti.


Primjeri pasivnog oporavka su dovoljno sna, smanjenje stresa meditacijom, uravnotežena prehrana, uključujući hranu koja ublažava bolove u mišićima.


PREDNOSTI AKTIVNOG OPORAVKA


Nije uvijek lako znati kada uzeti dan odmora, i dok se odlazak u teretanu sedam dana u tjednu može činiti kao najbrži način da izgradite tijelo iz snova, oporavak je važan dio svakog plana treninga. Tijekom dana oporavka, hrana za oporavak mišića i olovke za aktivni oporavak pomoći će vam da se brže pripremite za vježbanje i iskusite prednosti kao što su:


• Smanjenje nakupljanja mliječne kiseline

• Povećanje mišićne snage

• Poboljšanje sportskih performansi

• Skraćeno vrijeme oporavka od odgođene upale mišića

• Svakodnevna tjelesna aktivnost s manjim rizikom od ozljeda


Većina profesionalnih sportaša troši znatno više vremena na oporavak nego na trening, a učenje o najboljem načinu za ubrzavanje procesa oporavka je sastavni dio maksimiziranja prednosti dosljednog treninga.


Aktivni oporavak najbolje je koristiti u danima kada imate energije za vježbanje, ali ste fizički ograničeni upalom mišića i umorom. Bilo da se odlučite hodati, voziti bicikl ili se baviti jogom, povećan protok krvi pomoći će vam da se riješite odgođene upale mišića i dati mišićima sve što im je potrebno za oporavak i povratak redovnom treningu.




Ostanite u formi i vježbajte u udobnosti svog doma! 


Pogledajte super cijene naših OUTLET proizvoda klikom OVDJE!