xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Biciklizam i trčanje su dva veoma popularna oblika vježbanja koje ljudi koriste kako bi stekli kondiciju, skinuli višak masti  i izgubili kilograme. Obje vrste vježbanja se mogu  izvoditi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, izvoditi same ili u grupi, a svaka sagorijeva mnogo kalorija.


Koja je od dvije vježbe najbolja za sagorijevanje masti?


Istraživanja su pokazala se da je trčanje je bolji sagorjevač masti od biciklizma. Kvalitete sagorijevanja masti trčanjem znatno su veće pri nižim intenzitetima. S povećanjem intenziteta, razlika u količini oksidacije masti se smanjuje. No ako vam je cilj sagorjeti što više masti, trčanje sa 60 posto napora je pravi put. Kako se intenzitet u obje vrste vježbi povećava na 80 posto, količina sagorijele masti opada u obje aktivnosti, a razlika između njih je zanemariva.

Točnije, studija je otkrila da trčanje sagorijeva približno 0,7 grama masti u minuti pri 60 posto intenziteta, dok biciklizam sagorijeva 0,4 grama u minuti pri istom intenzitetu. No kako se intenzitet povećavao na 80 posto, oksidacija masti pala je na otprilike 0,1 grama u minuti za obje aktivnosti. Dakle, bez obzira na oblik vježbanja, pri većim intenzitetima, ugljikohidrati su preuzeli opterećenje, a sagorijevanje masti opada.


Xplorer New York treadmill


Zašto trčanje sagorijeva više masti od vožnje bicikla pri niskim intenzitetima?


Evo jednog mogućeg uzroka: biciklizam bi mogao koristiti manje mišićnih vlakana nego trčanje s istim radnim opterećenjem, pa ta mišićna vlakna rade jače, a nakon toga više unose ugljikohidrate pri nižim intenzitetima. Tijekom vožnje bicikla angažirano manje mišićnih vlakana nego tijekom trčanja. U tom slučaju mišićno naprezanje bi tijekom bicikliranja bilo lokaliziranije, što bi rezultiralo većim radom mišića tijekom vožnje nego trčanjem. Ako je stres na svakom mišićnom vlaknu veći tijekom vožnje, tada bi se više energije moglo izvući iz zaliha ugljikohidrata, a ne iz zaliha masti. Stoga, ako više posla obavlja manje mišićnih vlakana, ugljikohidrati bi se mogli više iskoristiti nego masti.


Xplorer New York treadmill 2


Trčanje ili biciklizam?


Gubite težinu kada sagorite više kalorija nego što unesete. Obje aktivnosti sagorijevaju značajnu količinu kalorija bez posebnih vještina ili koordinacije. Trčanje sagorijeva više masti pri niskim intenzitetima, a sagorijeva i više kalorija nego vožnja bicikla. Osoba od 140 kilograma koja vozi umjerenim tempom od 14 km/h sagorijeva oko 300 kalorija u 30 minuta. No, trčeći brzinom od 6 km/h, ta ista osoba od 140 kilograma sagorijevala bi blizu 350 kalorija. Trčanje sagorijeva više kalorija jer vaši mišići podnose veću težinu - nema sedla za sjedenje radi podrške i nema spuštanja. Izvođenje aktivnosti uzbrdo ili na uzbrdici značajno će povećati sagorijevanje kalorija.


I trčanje i vožnja biciklom kardiovaskularne su aktivnosti koje će poboljšati opće zdravlje i ojačati srce. Obje aktivnosti povećavaju pokretljivost u kukovima. Budući da je trčanje veća nosivost, može pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Kako bilo koja od dvije (ili obje) aktivnosti postaje dio načina života, vježba može pomoći ne samo u skidanju dodatne težine, već i u njenom držanju. Dodajte prehranu zdravom hranom s nižim unosom kalorija od one koju sagorijevate i imat ćete bolje rezultate.


Dok trčanje sagorijeva više masti i brže sagorijeva kalorije, je li vožnja biciklom gubitak vremena?


Nikako! Biciklizam je bolji za mnoge ljude koji žele smanjiti utjecaj na zglobove. Trčanje je veći stres na koljena, gležnjeve i bokove, nego biciklizam. Također, ljudima s prekomjernom tjelesnom težinom laksi je trening biciklom kako bi smanjili pritisak na zglobove. Biciklizam bi također mogao biti bolji za one s problemima s koljenima ili leđima.


Na kraju, najbolja aktivnost za vježbanje je ona u kojoj najviše uživate i ona koju ćete vjerojatno nastaviti raditi s vremenom. 


Xplorer New York motorne trake za trčanje dizajnirane su za korisnike težine do 120 kg. Ova pristupačna i lagana mašina može se lako sklopiti i odložiti ispod kreveta. Lako i sigurno vežbanje pružiće vam zadovoljstvo trčanja i vrhunske vežbe u vašem domu ili kancelariji. Idealan je za početnike i napredne korisnike.

Traka za trčanje Xplorer New York ima aplikaciju EQiSports pomoću koje možete pratiti napredak, kao i Bluetooth zvučnik.

LCD računar prati: brzinu, sagorevanje kalorija, udaljenost, vreme. Daljinskim upravljačem pokrećete rad trake i pojačavate ili smanjujete brzinu.


Možete ih naručiti odmah kod našeg partnera Bazzar.hr