xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Konzumiranje previše alkohola može sabotirati rast mišića. Ako ste tip osobe koja uživa u vježbanju, a zatim popije nekoliko pića da se opusti kada završi, pažljivo pročitajte ovaj članak jer ćete saznati zašto možda ne postižete rezultate koje želite.


Jeste li znali da je alkohol jedan od najvećih akumulatora masti? Redovno konzumiran, alkohol ubija dobre bakterije u našim crijevima koje se koriste za razgradnju hrane.


Kad pijete, varenje se prilično zaustavlja. Ovo izaziva stalni pritisak u trbuhu, nadimanje, vrtoglavicu i osjećaj sitosti, čak i ako su obroci koje jedete mali. Hrana koju smo jeli u prethodnim obrocima i dalje je tu, zaglavljena u trbuhu, ne pomjera se, nije razgrađena. I odatle postaje sve gore.


Utjecaj na jetru


Glavni organ na koji alkohol utječe je jetra. Jeste li znali da jetra obavlja preko 400 funkcija? Neke od glavnih funkcija su prerada masti i proteina iz probavljene hrane i sagorijevanje masti. Još jedna važna funkcija koju jetra obavlja je skladištenje glikogena, kemikalije napravljene od šećera. Tokom varenja, jetra razgrađuje šećer u glukozu, koja se potom oslobađa u krvotok, a zatim isporučuje našim mišićima za energiju. Vaša jetra veoma je važna... zato je održavajte čistom!


Odloženi oporavak


Alkohol smanjuje sposobnost tijela da se oporavi. U normalnim uvjetima, tijelo automatski oslobađa bijela krvna zrnca na mjesto povrede kako bi vam pomoglo da se izliječite. No, kod konzumiranja alkohola istraživanja pokazuju da je prirodna sposobnost tijela da kaže bijelim krvnim zrncima da su potrebna na mjestu povrede drastično smanjena, a izgradnja i popravak mišića znatno su usporeni.



Svaki put kad vježbate, rušite mišićno tkivo u nadi da ćete ga brzo popraviti. Alkohol ometa ovaj razvoj. Možda ćete se izvući dok ste mladi, ali na kraju će vas sustići deset puta!


Dehidracija


Posljednja važna točka koju ovdje treba pokriti je dehidracija.


Konzumiranje alkohola vas dehidrira. Ovo je važno jer dehidracija utječe na sve u vašem tijelu, od vašeg raspoloženja do sposobnosti vašeg uma da obrađuje informacije i sjećanja. Pored toga, istraživanja su pokazala da dehidracija trenutno oštećuje vaš mozak, čak ga i smanjuje.


Ako ne dobijate dovoljno tekućine, ne unosite niti vitamine i minerale topive u vodi kroz svoj sistem. Ozbiljna dehidracija također oduzima vašu motivaciju, energiju i izdržljivost.


Održavajte zdravu jetru i probavni sistem i vaše tijelo će raditi optimalno. Kad prestanete piti, osjećat ćete se i izgledati bolje, a vaše tijelo će brže i lakše reagirati na vaše treninge i vježbe. Naravno, izbor o tome što ćete raditi sa svojim tijelom uvijek je na vama.




Xplorer vam nudi Xiaomi sobni bicikl koji vam omogućuje uživanje u nježnim vježbama ili vježbama u stilu vrtnje iz udobnosti vlastitog doma. Xiaomi Yesoul S3 bicikl savršen je dodatak kućnoj teretani i korisnicima može pružiti praktičan kardio trening. Ovaj sobni bicikl prikladan je za upotrebu u zatvorenom prostoru i ima remenski pogon, magnetski sustav i pametnu tehnologiju. Ako vas zanima biciklizam kod kuće, ne tražite dalje!


Kliknite za više detalja OVDJE!