xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Hrvatski Sabor je 15. srpnja 2022. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Zakon), prihvativši Vladine amandmane kojima se uvažava mišljenje medicinske struke.


Izmjene Zakona odnose se na uvjete sudjelovanja u prometu električnih romobila, monocikala, segveja, kao i sličnih prijevoznih sredstava. Zakonom se uređuje način korištenja površina po kojima se ova vozila mogu kretati, kao i uvjeti koje moraju ispunjavati ova prijevozna sredstva (svjetla, brzina do 25km/h), ali i njihovi vozači (obavezno nošenje kacige, reflektirajuće oznake).  


Usvajanjem ovih izmjena praktično se odustalo od namjere da se obavežu liječnici da o privremenoj nesposobnosti vozača moraju obavijestiti policiju. Prema novim zakonskim odredbama, liječnik koji je obavio pregled i ustanovio privremenu nesposobnost vozača, istom će izdati upozorenje, a upozorenje će evidentirati u medicinskoj dokumentaciji.


Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s električnim motorom čija snaga ne prelazi 0,6 kW i na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su, na primjer, monocikl s motornim ili električnim pogonom, segvej i romobil s motornim ili električnim pogonom.


Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstva, odnosno oni koji mogu razviti brzinu veću od 24km/h, moraju proći proceduru homologacije i registracije.


Prema izmijenjenom Zakonu, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju nositi kacigu. Za one koji je ne budu imali, propisana je novčana kazna od 300 kuna. Motociklisti koji se zateknu u prometu bez zaštitne kacige, morat će platiti kaznu u iznosu od 1.000 kuna.


Tijekom vožnje bicikla kacigu moraju nositi vozači mlađi od 16 godina, u suprotnom slijedi novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Izmjenama Zakona smanjena je kazna za nošenje slušalica tijekom vožnje bicikla i osobnog prijevoznog sredstva s dosadašnjih 1.000 na 300 kuna.


Također, izmjene Zakona uvode obavezu za vozače bicikla, romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava da noću uvijek, a danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom odjećom ili drugim reflektirajućim oznakama.


Kuda se mogu kretati osobna prijevozna sredstva


Za vozače osobnih prijevoznih sredstava uvodi se obaveza kretanja biciklističkom trakom ili biciklističkom stazom. U slučaju da biciklistička traka ili staza ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka, kao i u zonama smirenog prometa, ali pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. 


U slučaju da na nekom putu ne postoji pješačka staza, vozači romobila mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50km/h ili manje, kao i na onima gdje je to dozvoljeno prometnim znakom koji označava dozvolu kretanja osobnih prijevoznih sredstava. Pri tome, vozači se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.


 EN 17128 Standard


Ovaj dokument se odnosi na osobna laka električna vozila koja se u potpunosti ili djelimično napajaju električnom energijom iz samostalnih izvora energije sa ili bez sustava za samobalansiranje, s izuzetkom vozila namijenjenih za iznajmljivanje iz nenadzirane stanice.


Ovaj dokument se primjenjuje na osobna laka električna vozila sa ili bez samobalansirajućeg sustava koji se potpuno ili djelimično napaja električnom energijom iz samostalnih izvora napajanja sa naponom baterija do 100 VDC, sa ili bez integriranog punjača baterija s ulazom do 240 VAC. Ovim dokumentom se utvrđuju sigurnosni zahtjevi, metode ispitivanja, oznake i informacije koje se odnose na osobna laka električna vozila


kako bi se smanjio rizik od ozljeda trećih osoba i korisnika tijekom namjeravane uporabe, tj. kada se koristi prema namjeni i pod uvjetima zlouporabe koje razumno predvidi proizvođač.


Svjetlo, uređaj za upozorenje, simboli za uključivanje-isključivanje su regulirani standardom



20% POPUSTA! Pri kupnji e-romobila Xplorer S6 upišite promo kod ROMOBIL i ostvarite 20% popusta!