xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Čini se da je ovih dana fokus vježbe više na poboljšanju fizičkog izgleda nego na kvaliteti zdravlja i dugovječnosti. Upravo je to razlog zašto je intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) vruća tema u fitnesu i sportskim treninzima, jer je istraživanje pokazalo da poboljšava sportske performanse i ubrzava gubitak masnoće s manje i kraćim vježbama od kontinuiranih (ustaljenih) kardio treninga .


Nisu svi zainteresirani za povećanje sportskih performansi, jer se većina odraslih osoba koji se bave sportom bavi samo rekreativno. I premda većini ljudi ne bi smetalo izgubiti višak tjelesne masti, ima mnogo onih koji nisu voljni promijeniti način života i prehrambene navike potrebne za gubitak masti, jer čovjek mora redovito imati manjak kalorija (sagorijevajući više kalorija od vas konzumirati) radi gubitka masti.


Lagano trčanje može vam pomoći da živite duže


Znanstvenici su otkrili da je trčanje, čak pet do 10 minuta dnevno i pri malim brzinama (manje od 6 milja na sat) "povezano s izrazito smanjenim rizikom od smrti zbog svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti" Ovo je sjajna vijest za one koji možda nisu zainteresirani za isprobavanje vježbi visokog intenziteta ili čak odlazak u teretanu. Ili, za one početnike koji možda žele poboljšati svoju kondiciju prije nego što se pridruže teretani, pa se osjećaju ugodnije tijekom vježbanja.


Trčanje vam razvija mozak!


Produženje očekivanog života nije jedino što bi sjedeće osobe trebalo motivirati da počnu lagano trčati. Vježba također ima specifičnije učinke na mozak. Znanstvenici su nekad mislili da je naš mozak prestao stvarati nove stanice u ranom životu, no u novije vrijeme otkriveno je da nastavljamo proizvoditi nove moždane stanice tijekom cijelog života. Ipak, pogađate, najmoćniji stimulans rasta mozga je: tjelesna vježba. Jednostavno rečeno, čini se da u svim životnim dobima umjerena tjelesna aktivnost poboljšava učenje i razmišljanje. Druga studija zaključila je da ako vježba počne do rane srednje dobi smanjila je rizik od daljnjeg razvoja Alzheimerove bolesti.


Trčanje smanjuje anksioznost i depresiju


Uz činjenicu da lagano trčanje pomaže u poboljšanju budnosti, razmišljanja i pamćenja, redovita tjelovježba ne samo da može poboljšati raspoloženje kod osoba s blagom do umjerenom depresijom, već može imati i pomoćnu ulogu u liječenje teške depresije. Druga su istraživanja čak otkrila da su učinci vježbe trajali duže od onih antidepresiva. Što se tiče anksioznosti, istraživanja su pokazala da tjelesna vježba smanjuje anksioznost.



Nedostatak trčanja


Kao što smo utvrdili, dodavanje umjerenog fizickog intenziteta vašem stilu života, ako trenutno ne vježbate, učinkovit je način za poboljšanje vašeg ukupnog zdravlja i dugovječnosti. Da ne spominjemo, ništa vas ne košta - članstvo u teretani nije potrebno - i odličan je način da izađete vani i učinite nešto aktivno.

Međutim, kao i u svemu u životu, i za lagano trčanje postoje prednosti i nedostaci. Trčanje može biti teško za vaše zglobove jer za svaki korak koji napravite tijekom trčanja, sila udara je otprilike dva do tri puta veća od vaše tjelesne težine.


Lagani trening za trčanje


Imajući na umu sve ove podatke, htjet ćete raditi dovoljno trčanja da potaknete pozitivne zdravstvene učinke, a minimizirate potencijalne nedostatke. Jedan od načina za to je razumjeti razliku između boljeg i dužeg vježbanja.


Umjesto da izađete van i pokušavate trčati 30 minuta, preporučujemo vam da umjesto toga izađete i pokušate pretrčati jednu milju u što kraćem vremenu. Naravno, kad prvi put počnete, trebat će vam više vremena jer ćete morati usporiti ili umiješati malo hodanja kao aktivni oporavak između trčanja. Međutim, kako se vaše tijelo prilagođava, na kraju ćete moći pretrčati cijeli kilometar, a da ne morate pauzirati između njih.


Kad dođete do te točke, gdje trčite cijelo vrijeme, sljedeći korak u vašem napretku je raditi na tome da pobijedite svoje prethodno vrijeme, trčeći malo brže. Sigurno ćete doći do točke u kojoj ne možete brže prijeći kilometar. Ovdje možete početi povećavati udaljenost koju trčite dodavanjem još četvrt milje, pola milje i na kraju još jedne milje.


Više se usredotočite na kvalitetu nego na količinu (tj. Udaljenost) svog trčanja, jer ovdje ne govorimo o treningu da biste postali trkač; govorimo o trčanju kao rekreacijskoj aktivnosti za opće zdravstvene dobrobiti. Usredotočenost na kvalitetu trčanja umjesto na količinu ne samo da pomaže u smanjenju vježbanja, već i u njihovoj sigurnosti jer minimizira utjecaj na zglobove jer ne trčite neprestano na velike udaljenosti

Alternativa za vježbanje u zatvorenom prostoru


Xplorer Vam nudi Xplorer New York traku za trčanje. Ovaj pristupačni i lagani stroj može se jednostavno sklopiti i spremiti ispod kreveta i vrlo lako prjemeštati. Laka i sigurna vježba pružit će vam zadovoljstvo trčanja i vrhunske vježbe u vašem domu ili uredu. Traka za trčanje Xplorer New York ima aplikaciju EQiSports koju možete koristiti za praćenje svog napretka, kao i Bluetooth zvučnik. LCD računalo ispred trake za praćenje prati: brzinu, sagorijevanje kalorija, udaljenost, vrijeme.


 

Možete je poručiti odmah kod našeg partnera Bazzar.hr klikom OVDJE!