xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Plivanje je višestruko korisno za zdravlje. U današnjem članku bavit ćemo se blagotvornim djelovanjem ove aktivnosti koja ne zahtijeva velik napor.


Kad se krećete u vodi, koristite skoro dvije trećine mišića u svojem tijelu, pa se plivanje zbog toga smatra kompletnim treningom. U ovom članku posvetit ćemo se nekim od blagotvornih učinaka ove fizičke aktivnosti.


Budući je plivanje prilagodljiva vrsta vježbe, odlična je za ljude koji žele smršaviti, poboljšati otpor, popraviti mišićni tonus, sanirati povrede ili se rehabilitirati nakon nesreće.


Plivanje je odlično jer možete promijeniti intenzitet aktivnosti. Na taj način nećete morati brinuti o umoru. Preporučujemo plivanje 3 puta tjedno u trajanju od 15-45 minuta.


Poboljšava fleksibilnost


Angažiranjem većine mišića u gornjem i donjem dijelu tijela aktiviraju se i brojni zglobovi. Kao rezultat toga, razvit ćete veći opseg pokreta, a istovremeno ćete ojačati mišiće. Dakle, poboljšat ćete svoju fleksibilnost i smanjiti rizik od povreda (uglavnom u leđima).


Sagorijeva kalorije


Plivanje umjerenim tempom u trajanju od 1 sata može sagorjeti do 500 kalorija. Zbog toga je to idealna vježba za one koji žele izgubiti težinu.


Povećava kapacitet pluća


Plivanje poboljšava vašu mehaniku disanja, što zauzvrat povećava kapacitet pluća. Ovo će pomoći vašim trbušnim organima da bolje rade, regulirat će krvni pritisak i poboljšati oksigenaciju.


Oslobađa od stresa


Ulazak u bazen i fokusiranje sve pažnje na pokrete tijela i disanje, dovest će do toga da se osjećate opuštenije. Jedan od najboljih učinaka plivanja je da se bori protiv stresa, depresivnih poremećaja i napada anksioznosti. Pored toga, kada vježbate, oslobađate endorfine. Endorfini stimuliraju područja mozga koja pospješuju pozitivne emocije.


Pomaže kod kroničnih bolesti


Još jedna od velikih zdravstvenih koristi plivanja ima veze s kroničnim bolestima poput dijabetesa, astme i hiperkolesterolemije. Aerobne vježbe, poput plivanja, povećavaju osjetljivost na inzulin, poboljšavaju respiratorni sistem i reguliraju nivo kolesterola.


Poboljšava motoričke sposobnosti


Plivanje pozitivno utječe na našu koordinaciju, ravnotežu i vrijeme reakcije. Zbog toga poboljšava naše motoričke sposobnosti. Ovo je posebno važno tijekom procesa rasta i razvoja.


Blagotvorno djelovanje plivanja na osobe s povredama


Sada kada znate općenite zdrave učinke plivanja, treba napomenuti da je to također jedna od najboljih vježbi za ljude s povredama. To je zato što je to aktivnost koja iziskuje malo naprezanje, a koja će pomoći vašim zglobovima i kostima da se rehabilitiraju.


Preporučujemo da počnete s ciljanim vježbama pod vodom ako rehabilitirate prijelome, pokidane ligamente i uganuća. Zatim možete raditi na uključivanju različitih stilova plivanja tijekom završnih faza rehabilitacije.


Hodanje pod vodom: Iako to nije baš plivanje, budući ćete stajati, mnogi fizioterapeuti ga preporučuju za upalu tetiva i poboljšanje pokretljivosti. Dubina vode u kojoj hodate zavisit će od regije zahvaćene povredom.


Ciljane vježbe pod vodom: Ove vježbe ciljaju određene mišiće da pomognu pri rehabilitaciji.


Puzanje naprijed: Ne vrši veliki pritisak na vašu kralježnicu, odlično je za bol u donjem dijelu leđa i osteoartritis. Ova vježba angažira latisumus dorsi (najširi parni leđni mišić), pektoralise (veliki i mali grudni mišići), deltoide (vanjski trouglasti mišići ramena), tricepse (troglavi mišići zadnjeg dijela nadlaktice) i bicepse (dvoglavi mišići prednjeg dijela nadlaktice).


Prsno plivanje: Zahtijeva umjereni intenzitet, tako da ga koristite samo tijekom završne faze procesa rehabilitacije kod složenih povreda. Uglavnom angažira pektoralise, bicepse, tricepse, deltoide, latisimus dorsi, teres major (lopatični mišić ramena), trapeziuse (površinski mišići leđne muskulature i vrata), gluteuse (mišići stražnjice) i kvadricepse (četveroglavi bedreni mišići prednjeg dijela natkoljenice).


Preventivne mjere


Ljudi koji pate od fizičkih povreda trebali bi poduzeti određene mjere predostrožnosti kako bi izbjegli rizike. Evo nekoliko preporuka:


  • Vaša povreda mora pravilno zacijeliti prije nego što počnete s aktivnostima.
  • Izaberite bazene koji imaju rampu ili stepenice s rukohvatima.
  • Izbjegavajte pretjerano pojačavanje intenziteta tijekom rehabilitacije.
  • Savladajte pravilnu tehniku plivanja kako biste izbjegli druge povrede.
  • Prestanite vježbati ako se vaša bol pojača.

Kao što vidite, plivanje ima brojne korisne učinke na zdravlje. Međutim, ako imate neku vrstu povrede, trebali biste razgovarati sa specijalistima prije nego što započnete ovu aktivnost. Oni će vam objasniti izvodljivost bavljenja ovom aktivnošću kao i rizike. Slično tome, trebali biste posjetiti doktora ako imate bilo kakvo stanje na koje plivanje može negativno utjecati.




Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera eKupi.hr klikom OVDJE!