xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

5 zanimljivosti o AR konzolama

16. studenoga 2018. 08:40:55 CET

AR konzole novi su način zabave u svijetu klinaca, ali i nas odraslih. Mnoštvo aplikacija koje se svakim danom iznova razvijaju, puno više kretanja i razvijanje motoričkih vještina razlog su zašto se i mi prepuštamo AR avanturama. Upravo smo zato iskopali par zanimljivih činjenica o njima.


1. Iako je AR zaludio klince diljem svijeta u zadnjih par godina, povijest AR-a seže do 1968.


Dakle, radi se o 50 godina dugoj povijesti razvoja AR konzola i aplikacija.


2. Pojam „augmented reality“ nastao je 1990.


A nastao je tako što je istraživač Tom Caudell opisao spajanje virtualnih grafičkih rješenja s fizičkim konzolama.


3. Augmented reality nije samo zabava za klince, nego se koristi u raznim industrijama.


Iako mnogi vežu AR samo za zabavu za klince, činjenica je da se augmented reality koristi i u sportu, turizmu i brojnim drugim industrijama. U sportu, primjerice, korištenje AR tehnologija omogućuje lakše samostalno svladavanje vještina. NFL također koristi AR tehnologiju kroz bolji prikaz sportskog terena. U turizmu se AR može koristiti za bolji i točniji prikaz smještaja koji se rezervira. Neke AR aplikacije su do te mjere razvijene da je moguće prije rezerviranja leta „doživjeti“ uvjete tijekom leta. Ne, to ne znači da će AR predvidjeti turbulencije, ali možeš vidjeti koliko ćeš imati prostora za noge ili kakav je sustav zabave na letu koji nudi određena avio tvrtka.


4. AR se koristio i u svemiru.


Da, dobro vidiš. Astronaut Scott Kelly je proveo godinu dana u svemiru, gdje je iskoristio AR tehnologiju.


5. Konstantni rast AR startupa i aplikacija.


Prema podacima od prošle godine, u svijetu je postojao čak 1.261 AR start-up. Zamisli samo koliko je to dodatno aplikacija, konzola i svega drugog zanimljivog što proizlazi iz AR svijeta.