xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Razlika između AR i VR

3. prosinca 2018. 16:23:53 CET

Kako najlakše objasniti proširenu stvarnost (augmented reality)? Samo ime joj kaže. Radi se o proširenom svijetu u kojem se preslikavaju razni kontekstualno slojevi koji ti pomažu iskusiti virtualno okruženje iz svog doma. Iako nam je dosad bilo poznato korištenje AR-a u zabavne svrhe, proširena stvarnost bi mogla dovesti do znatnog unaprjeđenja naše svakodnevice. Uz nju bi mogao doživjeti stvarnost koja ti se ne nalazi nadohvat ruke. Mogao bi jasno vidjeti odjeću ili obuću koju želiš kupiti, a sve od kuće. Ne, pri tom ne mislimo na to da odeš na web i provjeriš koje modele neki dućan ima, nego bi doslovce mogao gotovo pa isprobati proizvod bez da mrdneš s kauča. Uz takvu naprednu tehnologiju, kirurzi bi tijekom operacije mogli imati uvid u ultrazvuk organa čovjeka kojeg operiraju.


Virtualna stvarnost je kao što joj ime kaže: virtualna. Ona ne proširuje realnu stvarnost kao AR, nego stavlja korisnika u virtualni, zatvoren svijet, „odsječen“ od stvarnog svijeta. Uz VR se možeš bez problema naći na rollercoasteru ili na leđima strašnog zmaja ili u bilo kakvom okruženju koji donosi jako puno uzbuđenja. !


Osnovna razlika AR i VR leži u načinu korištenja. AR je dostupan već putem aplikacije koju lagano instaliraš na svom mobitelu tako da proširenu stvarnost možeš koristiti bilo kada s bilo kojim uređajem. VR zahtijeva korištenje posebnih konzola, kao što su naočale, kako bi se prebacio iz svog svijeta u virtualni svijet zabave. !


VR se više koristi u svrhu doživljavanja raznog sadržaja, ali je potpuno nepraktičan za interakciju sa stvarnim svijetom. Tu u priču upada AR koji upravo to omogućuje. !


Dakle, uz VR bježiš iz svog svijeta, a uz AR svoj svijet proširuješ. Na tebi je kad ćeš koju realnost iskoristiti na najbolji način!