xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

AR konzola - sve što trebate znati

5. prosinca 2017. 14:17:12 CET

Na našem tržištu se po prvi puta javlja novi gadget, pametna igračka s jednostavnim sklopom i beskonačnom mogučnosti zabave.


Budući da se do sada vjerojatno niste susreli s AR konzolomm i ne znate što je to i kako radi pokušat ću vam pobliže opisati što je Xplorer AR konzola i kako funkcionira. U samom nazivu Xplorer AR konzola kratica AR upada u oči, što bi to moglo značiti? AR je kratica za engleske riječi augmented reality što bismo na hrvatski preveli kao augmentirana ili proširena stvarnost, a to je pojam za iskorištavanje stvarne slike prostora. Koristi se naša okolina, a razne funkcije su umetnute u naš pogled na svijet. U praksi to izgleda tako da instalirate AR aplikaciju na mobitel, aplikacija koristi kameru kako bi na zaslonu mobitela prikazala našu okolinu i u tu okolinu umeće virtualne likove kao što su čudovišta, avioni, životinje, pokemoni i sl., a korisnik svojim postupcima kao što su okretanje oko svoje osi traži ostale likove te klikanjem po mobitelu ili uz pomoć gadgeta – konzole, igra igrice pa iste te likove lovi, bori se s njima i sl.


Postoji više aplikacija koje su kompatibilne s Xplorer AR konzolama, no mi ćemo se pozabaviti s dvije. Aplikacija idealna za jednog igrača se naziva SuperAR, a ako više igrača zajedno želi igrati preporučam aplikaciju Super AR Killer (za igranje svi igrači moraju biti spojeni na istu Wi-Fi mrežu). Obje aplikacije se mogu skinuti preko AppStore-a, GooglePlay-a ili skeniranjem QR koda. Za uspješno pokretanje igre potrebne su slijedeće specifikacije (ili jače): 1 GB RAM, quad core CPU 1,5 GHz i minimalno 1 GB slobodnog prostora. Za korištenje konzole su potrebne 2 AAA baterije koje ne dolaze u pakiranju, te ih je potrebno naknadno nabaviti. Nakon što sam umetnula baterije u za to predviđeno mjesto, na gornju stranu konzole sam pričvrstila držač za mobitel te je isti spreman za korištenje. Povezivanje se odvija preko bluetooth veze, te je istu potrebno uključiti na mobitelu i otvoriti aplikaciju (aplikacija automatski traži konzolu). Konzola se pali okidačem, a plava lampica signalizira da je upaljen (radi uštede energije automatski se gasi nakon 160 sekundi neaktivnosti). Prilikom pokretanja igre aplikacija traži skeniranje QR koda koji se nalazi na držaču za mobitel (potrebno učiniti samo jednom za svaki telefon). QR kod s jedne konzole je moguće skenirati 15 puta što znači da se konzola može povezati s čak 15 različitih uređaja. Nakon toga kod postaje neaktivan.



Autori: Antonija Jerbić, Jakov Barić, Martin Matešić, Dominik Kosmač