xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

AR pištolj - sve što trebate znati

5. prosinca 2017. 14:17:12 CET

Na našem tržištu se po prvi puta javlja novi gadget, pametna igračka s jednostavnim sklopom i beskonačnom mogučnosti zabave. Pošto se do sada vjerojatno niste susreli s AR pištoljem i ne znate što je to i kako radi pokušat ću Vam pobliže opisati što je Xplorer AR pištolj i kako funkcionira. U samom nazivu Xplorer AR pištolj kratica AR upada u oči, što bi to moglo značiti? AR je kratica za engleske riječi augmented reality što bismo na hrvatski preveli kao augmentirana ili proširena stvarnost, a to je pojam za iskorištavanje stvarne slike prostora. Koristi se naša okolina, a razne funkcije su umetnute u naš pogled na svijet. U praksi to izgleda tako da instalirate AR aplikaciju na mobitel, aplikacija koristi kameru kako bi na zaslonu mobitela prikazala našu okolinu i u tu okolinu umeće virtualne likove kao što su čudovišta, avioni, životinje, pokemoni i sl., a korisnik svojim postupcima kao što su okretanje oko svoje osi traži ostale likove te klikanjem po mobitelu ili uz pomoć gadgeta – pištolja, igra igrice pa iste te likove lovi, bori se s njima i sl. Širokim razvojem AR aplikacija došli smo do toga da se možemo boriti s dinosaurima u vlastitom dnevnom boravku, igrati rata s prijateljima u parku ili u vlastitoj kuhinji rušiti bojne avione koji lete kraj lustera. Xplorer AR pištolj je pištolj koji u sebi ima ugrađen Bluetooth pomoću kojeg se spaja na mobitel na kojemu je prethodno skinuta AR aplikacija. Mobitel se umetne u držač za mobitel te pokrene aplikacija. Gledajući u ekran mobitela vidimo našu stvarnu okolinu u koju su umetnuti likovi iz igrice te ih mijenjajući položaj pištolja ciljamo i stiskajući okidač gađamo.


Postoji više aplikacija koje su kompatibilne s Xplorer AR pištoljima, no mi ćemo se pozabaviti s dvije. Aplikacija idealna za jednog igrača se naziva SuperAR, a ako više igrača zajedno želi igrati preporučam aplikaciju Super AR Killer (za igranje svi igrači moraju biti spojeni na istu Wi-Fi mrežu). Obje aplikacije se mogu skinuti preko AppStore-a, GooglePlay-a ili skeniranjem QR koda. Za preuzimanje aplikacije potrebno je imati iPhone 5 ili noviji, te Android telefon s minimalno CPU Quad-Core 2.5 Ghz, te 3 GB RAM-a. Za korištenje pištolja su potrebne 2 AAA baterije koje ne dolaze u pakiranju, te ih je potrebno naknadno nabaviti. Nakon što sam umetnula baterije u za to predviđeno mjesto, na gornju stranu pištolja sam pričvrstila držač za mobitel te je isti spreman za korištenje. Povezivanje se odvija preko bluetooth veze, te je istu potrebno uključiti na mobitelu i otvoriti aplikaciju (aplikacija automatski traži pištolj). Pištolj se pali okidačem, a plava lampica signalizira da je upaljen (radi uštede energije automatski se gasi nakon 160 sekundi neaktivnosti). Prilikom pokretanja igre aplikacija traži skeniranje QR koda koji se nalazi na držaču za mobitel (potrebno učiniti samo jednom za svaki telefon). QR kod s jednog pištolja je moguće skenirati 15 puta što znači da se pištolj može povezati s čak 15 različitih uređaja. Nakon toga kod postaje neaktivan.


Napokon smo došli do onog najzanimljivijeg dijela. Kako se uopće koristi Xplorer AR gun u igri? Nakon što smo instalirali aplikaciju vrijeme je za pravu zabavu i pucačinu u vlastitom dnevnom boravku. SuperAR igrica ima 20 modula, prvih 12 modula se odvijaju u virtualnom, a zadnjih 8 u pravome svijetu (AR). Moduli su u početku dosta jednostavni, ali napredovanjem u igri postaju puno zahtjevniji. Svaki od modula ima 8 levela koje moramo proći da bi napredovali dalje u igrici. U prvih 12 modula postoji stvarno veliki izbor potencijalnih neprijatelja pa tako možemo odabrati da se borimo, između ostalog i protiv svemiraca, zombija i pauka. Napredak u igrama otključava nova oružja i korisne alate. Tijekom igranja skupljaju se zlatnici koje kasnije koristimo za kupnju nove opreme. Kasniji leveli postaju puno teži i zahtijevaju puno vještine i brzine za uspijšno riješavanje. Xplorer AR gun je potpuno nova stvar na tržištu I potpuno novi način igranja. Ako vam je dosadilo sjedenje za laptopom I želite virtualnu akciju u pravome svijetu onda nemojte gledati dalje, nego dodite po svoj Xplorer AR pištolj.


Autori: Antonija Jerbić, Jakov Barić, Martin Matešić, Dominik Kosmač