xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Električni, odnosno elektromotorni pogoni jedan su od najnovijih trendova u različitim vozilima, za što postoji dobar razlog. Naime, elektromotori imaju više snage u odnosu na svoju masu u usporedbi s motorima s unutrašnjim izgaranjem, rade mirnije i tiše, te su ekološki prihvatljiviji. Upravo zbog toga sve se češće susreću u automobilima, ali i manjim vozilima za prijevoz pojedinaca (električni bicikli, romobili i hoverboardi). Međutim, u novinama i na internetu često se mogu pronaći vijesti o požarima uzrokovanim baterijama, dok se korisnici električnih vozila često žale na rad baterije, zbog čega su njihova vozila ponekad vrlo neprikladna za upotrebu. O čemu se zapravo radi i kako možete doskočiti ovim problemima?


Baterije su tradicionalno usko grlo sustava električnog pogona, a u zadnjih su nekoliko godina doživjele značajan razvoj i napredak. Kao i s većinom drugih trendova, i u ovo se područje naglo uključio veliki broj tvrtki, pri čemu sigurnost i kvaliteta često ne zauzimaju prva mjesta na listi prioriteta. Osim toga, krajnjim je korisnicima teško pronaći bitne podatke o bateriji. Primjerice, napon i kapacitet baterije gotovo su uvijek navedeni u njenom opisu, ali je potrebno znati i vrijeme i predviđeni broj ciklusa punjenja baterije. Bitna stavka je i radna temperatura, odnosno temperatura pri kojoj će se baterija zbog sigurnosti automatski isključiti. Čak i ako dođete do tih podataka, nije ih uvijek moguće povezati sa svojstvima samog električnog vozila. Na primjer, svojstva baterije u laboratorijskim uvjetima značajno odstupaju od svojstava na cesti i u prometu. Na ovaj je način moguće prikriti brojne nedostatke baterije.


Međutim, postoji jednostavan način za otklanjanje svih dilema, a radi se o brandu. Velike tvrtke jednostavno ne žele riskirati ugled puštanjem nekvalitetnih proizvoda na tržište, pa se sa sigurnošću može reći da baterije poznatih proizvođača uvijek imaju bolja svojstva u odnosu na jeftine baterije nekog no-name proizvođača. Dakle, da biste bili sigurni u trajnost i kvalitetu baterije, ali i cijelog električnog vozila, dovoljno je potražiti ime proizvođača baterije. Kvaliteta cijelog vozila u pravilu je usklađena s kvalitetom baterije.


Upravo su zbog toga u sve Xplorer Sports proizvode ugrađene baterije koje nose Samsung Certifed oznaku. Radi se o baterijama koje su prošle strogu Samsunogu kontrolu kvalitete i sigurnosti, pa se zbog toga možete pouzdati u njihov rad tijekom duljeg vremena i u težim uvjetima rada. Uz to, svi proizvodi imaju i CE i RoHS certifikate kojima se jamči usklađenost s europskim propisima za zaštitu korisnika i okoliša. To čini Xplorer Sports električna vozila znatno dugotrajnijima, a time i isplativijima u odnosu na konkurenciju.


Autor: Antun Tonc