xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Brzo dobivanje mišićne mase

14. ožujka 2018. 16:56:49 CET

Dobivanje mišićne mase za neke od nas može biti dosta veliki problem.


Postoji nekoliko razloga zbog čega ne dobijate koliko bi željeli na masi.

Prvi i najveći problem je nedovoljno dobra prehrana,za dobivanje mišićne mase je od presudne važnosti da unosimo dovoljno hranjivih tvari koje služe kao gorivo za naše mišiće. Kompletna prehrana za masu mora sadržavati optimalan omjer proteina, ugljikohidrata i masnoća.

Treniranje u teretani bez podrške dobre i bogate prehrane nema previše smisla, i bitno je uskladiti ta dva segmenta. Prehrana bogata proteinima je esencijalna za izgradnju mišićne mase,osoba koja je u treningu, i koja želi dobiti na masi trebala bi dnevno unositi od 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.

Drugi razlog ne dobivanja na mišićnoj masi je manjak sna i odmora. Znanstveno je dokazano da manjak sna uzrokuje povećano lučenje hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa i odgovoran je za uništenje mišićnog tkiva(katabolizam). Sa druge strane,uz uredan i redovan san tijelo luči hormon rasta(HGH), koji je odgovoran za rast mišića.

Još jedan problem kod dobivanja na mišićnoj masi mogu biti slabi i neredoviti treninzi. Da bi dobili na mišićnoj masi moramo redovito trenirati i postepeno povećavati težine sa kojima radimo. Nakon određenog vremena mišići se naviknu na kilaže kojima ih opterećujemo, tako da bi za povećanje mišićne mase postepeno trebali povećavati težine kojima radimo.


Također,ako nam je u interesu dobivanje na mišićnoj masi, trebali bi reducirati cardio aktivnosti. Trening za masu se bazira na utezima a svi znamo da je cardio trening odličan izbor za skidanje masnih naslaga,što nama nije u interesu tako da bi ga trebali reducirati i svesti na minimalnu mjeru.

Za kraj sam ostavio suplementaciju. Suplementi su nadomjestak prehrani i služe isključivo kao dodatak cjelovitoj prehrani. U moru suplemenata na tržištu, za dobivanje na mišićnoj masi su najkorisniji whey proteini kao i mass gaineri koji u jednoj porciji imaju i preko tisuću kalorija.


Dobivanje kilograma je proces u kojem je najbitnija disciplina. Dobra prehrana,kvalitetan i redovan san,odgovarajući trening i podrška suplementacije, te četri stvari su ključne u dobijanju mišićne mase i garantiraju rezultate ;-)


Autor: Jakov Barić