xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Postanite fit vozeći e-bicikl

23. srpnja 2018. 16:17:33 CEST

Došlo je ono doba godine kada većinu slobodnog vremena probodimo na biciklu.


No, postoji pitanje: možemo li postati fit vozeći električn bicikl?

Mnogi će reći da je vožnja e-bicikla u rekreacijske svrhe obićno varanje. To sam i ja mislio jer ja uglavno koristim e-bike za odlazak na posao s ciljem da se što manje umorim. Pedaliranje je i dalje ključna stvar kod vožnje e-bicikla, osim kod onih koji imaju ručicu gasa pa preferiraju vožnju bez ikakvog napora. Slavni olimpijac Sir Chris Hoy reako je: „ e-bicikli su odlična kombinacija korištenja našeljudske snage uz malo asistencije.“ Sir Chris j u pravu, onoga trenutka kada sjednete na e-bicikl sajetite se koliko je to zabavna stvar.


Sada ćemo odgovoriti na naše pitanje, jednostavan odgovor je DA, možete postati fit. Zapravo postoje dva načina, jedan je da smanjite razinu asistencije do one mjere dok ne osjećate jače naprezanje nogu, a da možete ugodno nastaviti s vožnjom pri toj brzini. Drugi način je da e-bicikl koristite kao obićan, tj. da ne koristite asistenciju. Ako naiđete na strmi uspon, motor je uvijek tu da vam pomogne. Postoji još jedan benefit, a to su duže vožnje. Ja s obićnim biciklom prijeđem oko 40 km, što s vremenom dojadi. S električnim biciklom uz isti napor (i malo asistencije) prijeđem dvostruko više što je zabavnije jer svaki puta nađem drugo odredište. Opcija vožnje e-bicikla kao obićnog je za kraće relacije od oko 20 km.


Ovaj zadnji paragraf namijenjen je za one koji nisu u formi, a žele postati. Riješenje nikada nije bilo jednostavnije. Krenite s jačom asistencijom i s vremenom smanjujte asistenciju i povećavajte priijeđene udaljenosti u obrocima od 500m. Tako ćete na relativno brz i zabavan način doći do fit forme.