xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Električni bicikli i kiša

14. svibnja 2018. 14:55:03 CEST

U zadnjih nekoliko dana primili smo dosta upita o električnim biciklima i „ekstremnim“ vremenskim uvjetima.



Idemo razjasniti kada smijete, a kada ne voziti električni bicikl i kako se osigurati od oštećenja nastalih prodorom vode.


Već sam pisao o e-biciklima zimi, u tom blogu sam detalno opisao kako s električnim biciklom na niskim temperaturama i po snijegu, a sada ću pisati o kiši, vožnji po mokrim podlogama i blatu + par savjeta za pripremu i održavanje.


Znamo još od osnovne škole da elektronika i voda ne idu zajedno. To je točno, no pomoću određenih mjera zaštite danas postoje vododotporni uređaji kao što su novi smartfoni (dalje ćemo razlikovati „vodotporan“ i „otporan na vodu“; vodootporan znaći da se može potpuno uroniti u vodu bez ikakvog propuštanja i rizika od prodora vode, a otporan na vodu znaći otporan na prskanje, izlaganje vlazi i mlazovima vode).


Svi Xplorer električni bicikli dolaze s oznakom IPX4, što znaći da su prošli test na prskanje vodom iz svih smjerova. No, to ne garantira da će bicikl uvijek biti otporan na vodu. Ta sposobnost može oslabiti kontinuiranim korištenjem i lošim održavanjem. UPOZORENJE: jamstvo se ne primjenjuje u slućaju oštećenja vodom (korištenje u mokrim uvjetima na vlastitu odgovornost). Svi konektori su vodonepropusni i bitno je paziti da su uvijek dobro spojeni. Baterija je zaštićena aluminijskim kućištem s brtvilom na spojevima, a kontrolna elektronika je smještena unutar rame bicikla.



Nekoliko savjeta o održavanju:


- dobro obrišite bicikl suhom krpom nakon vožnje (obratite pažnju na kablove)

- nakon vožnje skinite bateriju i dobro ju osušite prije punjenja

- posprejajte mehaničke dijelove bicikla s WD-40 formulom kako bi spriječili zadržavanje vode i potencijalno hrđanje (NE sprejati kočnice)

- ako ste vozili po blatu, dobro očistite bicikl dok se nije stvrdnulo (stvrdnuto blato je teško ukloniti i može oštetiti boju i naštetiti mehaničkim komponentama



Savjeti za vožnju po vodi i blatu (radi vaše sigurnosti i udobnosti):


- izbjegavajte vožnju po dubokim lokvama, dubljim od 5 cm (potencijalno oštećenje elektronike)

- ne vozite brže od 20 km/h na mokrim i blatnjavim podlogama osim ako imate dobre blatobrane (blato i voda će prskat na sve strane, osim bicikla i vi ćete biti poprilično mokri i prljavi)

- ako planirate voziti po kiši, investirajte u vodootpornu odjeću i obuću (trgovine s motociklističkom opremom)

- opremite svoj e-bicikl s reflektirajućim trakama i svjetlima kako bi bili vidljivi ostalima i izbjegli potencijalne nezgode

- nemojte naglo kočiti (ovo je svakako iz vlastitog iskustva), mokre podloge znatno smanjuju trenje i lako se može izgubiti kontrola


Xplorer električne bicikle možete voziti po svim vremenskim uvjetima, a bitno je da se pravilno održavaju nakon svake vožnje kako bi što duže potrajali i ubuduće bili spremni za nove izazove.


Autor: Martin Matešić