xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Mini e-bicikl vs. Obični bicikl

24. listopada 2018. 16:51:12 CEST

Iako sam oduvijek bila zaljubljenik u obične bicikle, samo jedna vožnja mini električnog bicikla dovela me u dilemu oko toga koji bicikl je bolji. S jedne strane guštam u treningu s klasičnim bajkom u prirodi, a s druge strane e-bike nudi velik broj prednosti, posebno u vožnji gradom. Što je bolje na kraju dana? Oboje!


1. Transport bicikla

Transport e-bicikla je jasno puno lakši od transporta običnog bajka. Sklapanje e-bicikla traje do 30 sekundi, a lako ga prebaciš u gepek automobila i furaš gdje god poželiš. Za transport običnog bicikla čeka te ili jako puno pedaliranja ili ugradnja nosača na automobil, ako nisi previše spreman za jači trening. Naravno, možeš ga i rastaviti kao što najčešće rade, ali je taj proces dosta duži nego kod e-bicikla.


2. Trening i fizička kondicija

Obični bicikl zasigurno zahtijeva bolju kondiciju i s njim ćeš vjerojatno krenuti u nove pohode i osvajanja dugih i zahtjevnih staza. S druge strane, nitko ti ne brani da kod e-bicikla isključiš pedal assistance pa da pedaliraš na duge staze. Time ćeš napraviti i dobar trening, a u slučaju iznenadne lijenosti na putu, poslužiš se asistencijom i odmoriš u vožnji. Ja osobno preferiram korištenje e-bicikla za gradsku vožnju i neke staze bez većih prepreka, posebno na putu od kuće do posla. Za ekstremne staze pune izazova preporučujem obični bicikl s kojim će i trening biti jači.


3. Održavanje

Proces održavanja poprilično je jednak kod obje vrste bicikla. Običan bicikl zahtijeva podmazivanje lanca, održavanje i promjenu guma, održavanje kočnica i slično. Kod mini e-bicikla, održavanje uključuje dodatno i bateriju, što nije zahtjevno kad se prate upute i koraci o kojima smo već pisali na blogu.

Suma sumarum - ako si u dilemi koji bicikl nabaviti, nećeš pogriješiti ni s jednim ni s drugim. Uživanje je zagarantirano kako god okreneš, a obje vrste će te dovesti gdje god zamisliš. Na tebi je samo da zgrabiš svoj bajk i kreneš u novu avanturu!


Autor: Katarina Leko