xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

kako odabrati električno vozilo

28. svibnja 2018. 16:44:37 CEST

Zahvaljujući napretcima u tehnologiji, danas postoji mnogo različitih vrsta električnih osobnih vozila. Prije nekoliko godina mogli smo birati između električnog bicikla i vrlo skupog Segway-a.



Danas možete birati između mnogo različitih vozila što vam definitivno može otežati izbor. Kako biste mogli donijeti čvrstu odluku, idemo vidjeti što se sve nudi na tržištu. Dolje ću usporediti 4 različitih vrsta el. vozila.



1. Električni romobil


Vjerojatno vam prvo padaju napamet dječje igračke s olovnim baterjama koje su bile in prije 10-ak godina (10 sati punjenja za 5 km i 10 km/h). No, sada su električni romobili postali ozbiljno prijevozno sredstvo, uglavnom za odrasle , a zahvaljujući novoj tehnologiji govorimo o motorima snage 250W i više, litijskim baterijama koje se napune za 2-4 sata, dometima od 10-25 km i brzinama od 25 km/h.


Električni romobili su generalno stvoreni za ravne i glatke podloge, ali postoje i oni s većim kotačima koji mogu i po grubljim podlogama. Uglavnom su sklopivi i vrlo lagani što znaći da su lako prenosivi i zauzimaju malo prostora. Često se u urbanim područjima koriste za prijevoz do posla.


Prednosti:

- cijena (od cca 2.000 kn)

- vlo jednostavno za vožnju i upravljanje

- može se koristiti i bez baterije


Nedostaci:

- mali kotači ogranićavaju područje korištenja s obzirom na podlogu

- manji domet s obzirom na neka druga prijevozna sredstva



2. Električni skateboard


Za električni skateboard treba imati dosta hrabrosti, pogotovo ako nemate iskustva sa skateboardima. Većina su longboardi (dugačak skateboard) i imaju dva pogonska motora. Domet takve stvarčice je relativno mali, 10 km (15 kod skupljih modela), a maks. brzina seže do ozbiljnih 40 km/h. Za skateboard je potrebna vrlo glatka i ravna podloga, a to je na našim područjima izazov za pronaći (ako izuzmemo ceste i igrališta).


Prednosti:

- vrlo zabavno za korištenje

- može se koristiti i bez baterije

- pogon i baterija su skriveni


Nedostaci:

- vrlo opasno za vožnju radi malih kotača, lako je zapeti i pasti

- vrlo ograničeno kretanje s obzirom na teren

- vožnnja isključivo po suhim podlogama

- WiFi signali mogu utjecati na vezu izmežu skateborda i kontrolera što može rezultirati nesrećom.



3. Električni bicikl


Električni bicikli dolaze u svim oblicima, veličinama i konfiguracijama. Nude prednosti standardnog bicikla uz pomoć elektromotora što rezultira vožnjom do posla bez kapi znoja (bilo po ravnom terenu ili uzbrdo). U zadnje vrijeme se pojavio trend sklopivih e-bicikala što znaći da ga možete ponijeti sa sobom gdje god išli i stane u svaki prtljažnik autmobila. E-bicikli su svakako vrlo zabavni za vožnju, radi zakona su ograničeni na maksimalnih 25 km/h 8postoje i brži koji se smatraju mopedima -70 km/h, a mogu prijeći između 30 i 100 km. Prepreke i teren ne predstavljau problem jer postoji više verzija i konfiguracija.


Prednosti:

- udobno za vožnju

- može se koristiti i bez baterije

- neograničen izbor

- jednostavno za korištenje i održavanje


Nedostaci:

- težina, e-bicikli su 5-10 kg teži od standardnih, ali uz iznimku (postoje oni teški svega 13 kg)

- bez dobrog lokota postaju meta za lopove

- manje prenosivi od drugih vozila


4. Hoverboard


Hoverboard je, možemo reći, nasljednik Segway-a. Danas je vrlo popularan među djecom. Vrlo jednostavno za naučiti, potrebno je 10-ak minuta da pohvatate osnove. Kao prijevozno sredstvo se koristi za od kuće do škole i u slobodno vrijeme kao fun-ride. Domet takve naprave je cca 10-20 km, a maks. brzina oko 18 km/h (brži modeli).


Prednosti:

- jednostavno za naučiti

- cijena

- sigurno za korištenje s obzirom na manju brzinu


Nedostaci:

- sporije od ostalih vozila

- ograničenje terena (iako postoje offroad modeli, ne mogu podnijeti visoke prepreke)

- nije namijenjeno za mokre podloge



Kako odabrati?


Uzmite u obzir svoje potrebe i stavke kao što su: udaljenost, vrsta terena, cijena, brzina, prenosivost.


U komentare napišite koje je vaše najdraže električno prijevozno sredstvo :-)


Autor: Martin Matešić