xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Električna vozila - borba protiv zagađenja

30. srpnja 2018. 09:49:29 CEST

Automobile, vjerujem, uzimamo zdravo za gotovo. Naravno, uz sve pozitivne stvari koje nam automobili pružaju, javlja se jedan vrlo ozbijan problem, zagađenje okoline. 99% automobila još uvijek koristi motor na unutarnje izgaranje, svi ti automobili ispuštaju šokantne količine ugljikovog dioksida i ostalih štetnih tvari od kojih su neke otrovne i kancerogene, bez obzira na nove „fancy“ motore i katalizatore.



Što to znači za nas? Uzmimo za primjer New York. New York je preplavljen motornim vozilima, a to se odražava na kvalitetu zraka i života ljudi. Vjerojatno su vam poznate fotografije smeđeg zraka tj. oblaka dima iznad gradova. Siguran sam da nitko ne želi živjeti u oblaku dima, ali nažalost to se događa u većim gradovima diljem svijeta. Primjerice, u Parizu, osim velikih količina ugljikovog dioksida, javlja se i zabrinjavajuće visoka koncentracija ozona, plina koji agresivno oštećuje dišne puteve i oksidira sve s čime dođe u kontakt. Riješenje za to? Striktna regulacija prometa i zabrane vožnje.


Postoji li rješenje? Naravno, ali to riješenje je još uvijek na cijeni i ne možemo si ga svi priuštiti, to su električni automobili. Prodaja električnih automobila raste iz godine u godinu kako cijene postaju pristupačnije. Električna vozila ne proizvode nikakve štetne tvari, kao „gorivo“ koriste električnu energiju koja je obnovljiv izvor. Druga opcija su manja električna vozila kao što su bicikli i romobili. Njihove cijene su znatno niže i odlično se uklapaju u urbani način života. Kako su u gradovima česte prometne gužve, a nekima od nas standardni bicikl nije opcija jer ne želimo doći znojni i umorni na posao, električni bicikli i romobili su idealna solucija za „projuriti“ pored gužve i izbjeći frustraciju.



Idemo vidjeti koliko štetnog ugljikovog dioksida vaš sutomobil ispusti u jednom prosječnom radnom danu, da vas pripremim, brojke su zabrinjavajuće. Za potrošenu litru goriva, u atmosferu se izbaci oko 2 kg CO2. Recimo da je prosječna udaljenost do posla 15 km i automobil u gradu troši 10L / 100km (u stvarnosti troši i više jer motori rade i dok se stoji na semaforu). Samo od kuće do posla i nazad jedan automobil ispusti 6 kg CO2. Bez ikakvih drugih vožnji kao što je odlazak u trgovinu i na gosišnji odmor, jedan automobil godišnje ispusti minimalno 1,5 tonu CO2 i drugih vrlo štetnih produkata. Dodajmo 100000 automobila u jednoj metropoli, taj broj se penje na 150.000 tona godišnje, minimalno, tako za svaki veći grad u svakoj državi. Kada bismo te brojke smanjili, smanjilo bi se i onečišćenje, zrak bi bio čišći, bile bi manje potrebe za fosilnim gorivima i uspostavio bi se održivi razvoj.


Pozitivno je to što sve više ljudi razmišlja o tom problemu i odlučilo je reagirati kupnjom električnog vozila ili promjenom načina putovanja do posla što rezultira u barem 1,5 toni CO2 manje po osobi/automobilu.