xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Sklopivi e-bicikli - Prednosti i mitovi

2. srpnja 2018. 18:38:33 CEST

U današnjem blogu ćemo navesti nekoliko prednosti sklopivih e-bicikala i razbiti 5 mitova o njima



PREDNOSTI


1. Ponesite ga sa sobom gdje god idete

Najveća prednost svakog sklopivog bicikla je njegova veličina, tj. kompaktnost. Stane u svaki prtljažnik, stan, ured... Ponesite ga kada idete u shopping, na kavu s prijateljima, kada idete nešto obaviti u grad kako biste izbjegli gužvu i plaćanje parkiranja.


2. Ubrzanje

Zahvaljujući manjim kotačima, znatno je lakše ubrzati na sklopivom e-biciklu. Manji kotači pružaju manji otpor i znatno je lakše krenuti s mjesta, a kada dostignete željenu brzinu, lako je za održavati. Ako dodate asistenciju elektromotora, osjaćt ćete se kao da letite.


3. Praktičnost

Sa sklopivim biciklom možete ući u bilo koje vozilo javnog prijevoza, a to je vrlo korisno kada počne padati kiša ili ako vam se probuši guma. Kombinacija vožnje bicikla s javnim prijevozom daje vam potpunu slobodu kretanja po gradu.


4. Izbjegavanje prometnih gužvi

Ovu prednost imaju sva (mala) električna vozila. Vjerojatno je svima poznato da su velike gužve u periodima odlaska na posao i odlaska kući s posla. Na cestama ima sve miše i više automobila što pridonosi velikim zastojima i sporijem kretanju. S električnim biciklom možete, bez pol muke i znoja, „projuriti“ kroz gužvu i doći ma posao bez stresa + ne morate trošiti vrijeme na pronalazak parkinga.


5. Jednostavan za korištenje

Sklapanje i rasklapanje traje svega desetak sekundi, a sve što je potrebno učiniti da biste vozili uz asistenciju elektromotora jest ukljućiti e-bicikl i podesiti stupanj asustencije.



MITOVI


1. Sklopivi bicikli su lomljivi

Poznato je da su zglobovi i preklopi slabe točke, ali proizvođači su uzeli u obzir taj problemi ojačali su preklope dodavši dodatne osigurače i pojačanja.


2. Spori su

Većina misli kako su sklopivi bicikli spori radi malih kotača. No, taj problem je davno riješen. Kako? Sklopivi bicikli imaju veći prednji pogonski zupčanik od ostalih bicikala kao kompenzaciju za manje kotače.


3. Skupi su s obzirom na funkciju

Sklopivi e-bicikli su cjenovno isplativiji od „Full-size“ e-bicikala, a skuplji su od obićnih iz očitih razloga, imaju električni pogon. S jednim e-biciklom možete prijeći oko 50000 km bez dodatnih troškova (baterija se mijenja nakon cca 1000 pinjenja). Za 50000 km prijeđenih automobilom potrošite 500L goriva (5L/100km), a to će vas koštati oko 5000 kn i još moramo uzeti u obzir registraciju svake godine i servis izmjene ulja. Kod bicikla ćete u tom periodu eventualno promijeniti 2-3 seta guma, diskove i pakne.


4. Teški su

Ova tvrdnja je istinita za većinu proizvođaća, no u Xploreru je to mit. E-bicikl Xplorer Mini teži samo 12,8 kg s baterijom i opremom čineći ga najlakšim e-biciklom na tržištu. Za težinu lakšeg full-size bicikla dobivate snažan sklopivi e.-bike.


5. Imaju mali domet

Ovo isto ovisi od proizvođača. E-bicikli niže klase koriste teške olovne baterije s malim dometom (15 km). Xplorer koristi litijske baterije koje su lagane, snažne i dugotrajne. Xplorer Mini može prijećći oko 45 km s ejdnim punjenjem, dok njegov veliki brat, Xplorer Sydney prelazi do 90 km.


Autor: Martin Matešić