xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Kako se voziti sigurno na električnom romobilu?

27. kolovoza 2019. 10:50:34 CEST

S porastom broja vozača električnih romobila na cesti, raste i potreba za dodatnom regulacijom prometa u vidu zaštite svih sudionika. Neke zemlje su već donijele propise za vožnju električnog romobila pa se u Njemačkoj na primjer propisuje njihova vožnja isključivo na kolniku. S druge strane, neke zemlje su još uvijek u procesu donošenja odluka. Hrvatska dozvoljava korištenje električnih romobila na pločniku. Međutim, infrastruktura još uvijek kod nas nije na onoj razini na kojoj bi možda trebala biti. Ako pogledamo samo biciklističke staze, jasno je da tu ima još dosta prostora za napredak i samim tim za bolju i ispravnu regulaciju prometa. Dok je ovako kako je, imamo par prijedloga kako se osigurati tijekom vožnje e-romobilom kako bi svi skupa ostali žive glave tijekom vožnje.


Prije svega drugog, obavezno pročitaj uputstvo za korištenje e-romobila. U uputstvu stoje sve bitne napomene kojih se trebaš pridržavati, kao i osnovne funkcije korištenja i održavanja tvog električnog ljubimca. Ako nešto i nije jasno, obrati se službi za korisnike i pitaj do zadnjih detalja sve što te zanima. Znaš onu, bolje spriječiti, nego liječiti.


Za vrijeme prve vožnje novog romobila, kreni polako. Nemoj odmah nabrijavati romobil na najveću brzinu. Barem dok ne vidiš kako ti leži i dok ne osjetiš potpunu sigurnost. Iako naše romobile odlikuje čvrsta konstrukcija, nije loše početi u nešto nižoj brzini. Lako se u sekundi prebaciš na najjači nivo vožnje. Ako se voziš po makadamu ili manjim lokvama, obavezno obriši romobil nakon korištenja. Vodi računa o svom e-romobilu i ako primijetiš da nešto ne štima, javi se ovlaštenom serviseru.


Ako se krećeš po pločniku, vodi računa o pješacima naravno, ali i o biciklistima koji se voze pločnikom, posebno kad prelaziš preko biciklističke staze. Kako Xplorer romobili dolaze sa zvoncem, uvijek možeš na vrijeme upozoriti bilo kojeg pješaka ili biciklistu da si na putu. Naravno, pokušaj izbjeći nervoznu zvonjavu i drži se one: strpljen, spašen. Iz našeg iskustva, „oprostite“ i „hvala“ čuda mogu napraviti na cesti.


Znamo da je po vrućinama teže natjerati se na nju, ali kaciga glavu čuva. Nikad ne znaš kad ti netko može izletjeti pred romobil ili kad će koji automobil projuriti kroz crveno. Nažalost, i to se događa. Kaciga na glavi je svakako naša preporuka, posebno ako ideš na duže staze.


Za vrijeme noćne vožnje, osim svjetla koje dolazi s romobilom, naša je preporuka nošenje reflektirajućeg prsluka. Nije najatraktivniji izbor, ali znači jako puno i tebi i drugim sudionicima u prometu.


Par savjeta je tu. Slobodno podijeli s nama što još misliš da je bitno i vozi polako.