xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem
djecji-bicikl-velicina

Kako izabrati bicikl za dijete?

8. travnja 2016. 12:09:59 CEST

„Kako da moje dijete počne voziti bicikl?“ jedno je od prvih pitanja koje si roditelj biciklist postavlja.

Srećom, djeca i bicikli se prirodno privlače. Slijedeći savjete u nastavku, možete brzo i jednostavno ojačati tu vezu.

Ne morate čekati da dijete može pedalirati. Stavite dječju sjedalicu na svoj bicikl i krenite. Budite entuzijastični. Ako želite da vam djeca zavole biciklizam, budite im dobar primjer na koji se mogu ugledati.

Čim dovoljno narastu, uzmite im bicikl s pomoćnim kotačima. Osjećaj samostalnosti je najbolji motivator za većinu djece.

Prvi korak: dječja sjedalica

Dijete koje je tek prohodalo mora biti sposobno samostalno sjediti s kacigom prije nego li vam se može pridružiti u vožnji. U većini slučajeva, za dijete koje navršava prvu godinu života više nema opasnosti od ozljeda zbog samostalnog sjedenja i vibracija.

proljece-djeca-bicikli

Većina sjedalica montira se na stražnji dio bicikla i prikladne su za djecu do 18kg. Premda je sjedalica sama po sebi lagana, otežava vam manevriranje biciklom. Zapamtite, ako vi padnete, past će i vaše dijete.  

Savjet plus: Sjedalica je točno na vašoj stražnjoj osovini, stoga će vaše dijete više osjetiti neravnine i rupe nego vi. Kako biste povećali udobnost, napumpajte gume malo iznad njihovog maksimuma.

Drugi korak: bicikl s pomoćnim kotačima

Bicikli s pomoćnim kotačima daju djeci samopouzdanje potrebno kako bi se počeli samostalno voziti. Jednom kad steknu potrebnu sigurnost i samopouzdanje, mogu se maknuti pomoćni kotači.

Treći korak: dječji bicikl

Najvažnija stvar kod kupnje dječjeg bicikla je veličina. Nije preporučljivo da kupujete djetetu prevelik bicikl „kako bi duže trajao“. Time možete ugroziti vozačke sposobnosti vašeg djeteta i samim time mu ugraditi određeni strah. Ispravna veličina bicikla bit će lakša za rukovanje djeci, manje opasna i mnogo zabavnija. Također, nemojte zaboraviti kacigu! Kod kupnje imajte na umu da se dječji bicikli mjere prema veličini kotača, a ne rame kao što je u slučaju bicikala za odrasle. Najuobičajenije veličine kotača su 16“, 20“ i 24“. Ispravna veličina je ona pri kojoj dijete može udobno sjesti na bicikl i stajati tako da su mu stopala na podu.