xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Održavanje mišićne mase

11. srpnja 2018. 16:35:15 CEST

Postigli ste svoj fitness cilj i želite se odmoriti od vježbanja kod kuće ili u teretani. Razlog tome može biti odlazak na godišnji, novi posao, overtraining... U ovom blogu spomenut ću dva tipa odmora, kratkotrajan (max mjesec dana) i dugotrajan ili tzv. održavanje.



Kratkotrajan odmor je potreban nakon svaka 2-4 mjeseca intenzivnijeg vježbanja, no nemojte misliti da se radi o 100-postotnom odmoru od vježbanja iako nećete puno nazadovati ako se odlučite i na tu varijantu. Idealno bi bilo kada biste u tom periodu radili vježbe istezanja radi bolje cirkulacije i obnove mišića od perioda čestih teninga. Nakon 2-4 tjedna odmora možete nastaviti s treninzima gdje ste stali.



Dugotrajan odmor je period duži od dva mjeseca i postoje dva načina: aktivni (održavanje) i pasivni odmor Pasivni odmor je jednostavno rečeno prestanak s treninzima tijekom kojeg nastupa atrofija mišića.

Atrofija je smanjenje mišićne mase uslijed neaktivnosti. Atrofija nastupa nakon cca mjesec dana neaktivnosti ili zantno manje aktivnosti i s vremenom ubrzava što znaći da ćete se kroz nekoliko mjeseci vratiti u stanje u kojem ste bili prije početka treninga. Ako, primjerice, odlučite ponovno početi s treninzima nakon dvije godine, počet ćete opet od početka, ali vrlo lako i u relativno kratkom periodu ćete vratiti izgunljeno zahvaljujući memoriji mišića.



Aktivni odmor je smanjenje broja treninga s ciljem održavanja forme odnosno rezultata. Formula je jednostavna, jednom tjedno odradite full-body trening visokog intenziteta i nastavite s zdravom prehranom uz unos viška kalorija (5-10% više od preporučene dnevne doze).