xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Održavanje električnog bicikla tijekom zime

7. veljače 2019. 09:16:23 CET

Prvo i osnovno, svaka čast što nisi beba koja parkira bajk tijekom zime. I svaka čast što nemaš one bezvezne izgovore kako je hladno, mokro, loše vrijeme, bla bla bla. Za slučaj da ne znaš onako baš potpuno kako održavati e-bicikl tijekom zime, ispod je par savjeta za tebe.


Održavanje baterije i bicikla


Nećemo dužiti ovdje jer smo već pisali o tom dovoljan broj puta. Zbog zimskih uvjeta računaj na nešto slabije performanse baterije. Po završetku vožnje, obavezno nosi bateriju sa sobom na posao ili doma na toplo. Nakon svake vožnje, prebriši električni bicikl krpom, a ramu premaži voskom. Dijelove poput zupčanika ili cijev vilice našpricaj s WD 40. I ne budi lijen, svaki tjedan pregledaj lanac i očisti ga od pijeska, soli ili prašine.

Gume


Ako nemaš električni bajk kao Xplorer Dune i Xplorer Sydney, ne bi bilo loše da razmisliš o kupovini mountainbike guma (super za zimu) za blato. Radi se o vrlo širokim gumama koje imaju jako velike ripne što ti pruža potreban grip kako ne bi proklizao u snijegu ili na ledu. Ako si u stisci i nemaš love za nove gume, postoji i jednostavnije rješenje. Upali kreativnost u sebi i napravi nešto ekvivalentno lancima kod automobila. Sve što trebaš su zatezne vezice tzv. zip-tie. Kupi one malo jače i u pravilnim razmacima ih zaveži oko gume. Tako ćeš dobiti grip na klizavim podlogama. Vezice će potrajati nekoliko vožnji pa ih obavezno pregledaj prije svake vožnje da ne bi bilo većeg proklizavanja. Pamet u glavu!


Dodatna oprema


Dani možda postaju duži kako se bližimo proljeću (i čujem kolegu kako mi govori: “koje proljeće, neće to još.). I dalje ima magle i vrlo vjerojatno nas čeka još snijega. Može se dogoditi i da nekad ostaneš prekovremeno na poslu. Nadamo se da ne, ali znamo gdje živimo. Preporuka je, a i zakonska obveza, da nosiš reflektirajući prsluk tijekom noći. Nismo ni mi oduševljeni dizajnerskim rješenjima prsluka, ali pusti si mašti na volju i budi kreativan i ovdje kao kod guma. Imaš i LED kapice za gume, LED trake za ramu, to već može izgledati jako dobro, a i držat će ti glavu sigurnom.