xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Orbitrek za početnike

15. siječnja 2018. 16:00:58 CET

Orbitrek – trening za početnike


Ako tek počinjete vježbati nipošto ne želite krenuti naglo i jako jer jedino što vam se može desiti je da se ozlijedite i stvorite averziju prema vježbanju.

Zato smo mi tu za vas napravili program vježbanja za početnike.


Za početak, kako koristiti orbitrek:

1. Stanite na orbitrek tako da gledate prema monitoru. Pedale se mogu početi kretati prilikom penjanja tako da budite oprezni te uhvatite ručke kako ne bi izgubili ravnotežu.

2. Počnite okretati pedale kako bi ga uključili (kod nekih modela je potrebno pritisnuti tipku start.)

3. Počnite pedalirati jednomjernom brzinom. Ruke bi trebale slijediti držače za ruke. Kada spustite lijevo stopalo, ispravljajući nogu, desna drška za ruku trebala bi se povući prema tijelu. Obrnuto vrijedi kada spustite desnu nogu.

4. Nemojte ukočiti koljena. Držite ih lagano savijenima kada ispravljate nogu kod svakog zamaha. Pokret je sličan vožnji bicikla, ali bez sjedenja i s manjim rasponom pokreta.

5. Pojačajte razinu otpora računalno ili okrečući kotačić.

6. Promijenite smijer kretanja pedala kako biste vježbali mišiće koje ne koristite kretnjom unaprijed.

7. Kod nekih modela je moguće mijenjati nagib kako biste pojačali otpor.



Nakon ovih 20 minuta trebali bi ste biti lagano zadihani te osječati mišiće, pogotovo noge i stražnjicu. Preporuka je raditi ovaj trening 3 puta tjedno sve dok vam ne postane prelagan. Nakon toga postupno povečavati otpor i dužinu treninga.


Napomena: ako se počnete osječati loše, odmah prestanite sa vježbanjem!


Autor: Antonija Jerbić