xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Nekad nas je „najbrži prst“ asocirao na popularni kviz „Tko želi biti milijunaš?“. Danas je najbrži prst aktualan u priči o subvenciji za kupnju električnih vozila. Ove godine možeš računati na 5.000 do 80.000 kuna poticaja za kupnju električnih automobila, skutera, motocikala, bicikala te plug-in hibrida. Što onda najbrži prst ima u svemu tome? Prijave za subvencije se podnose od 4.3. od 09:00, a sve će se razmatrati po principu „tko prvi, njemu djevojka“. Savjetujemo te da već danas provjeriš ponude električnih bicikala ili skutera kod nas, zatražiš ponudu i na taj se način osiguraš da bar imaš spremnu svu potrebnu dokumentaciju za prijavu za subvenciju. Nakon čitanja bloga prosurfaj našim webom, odaberi svoje sljedeće električno vozilo i pošalji nam poruku na [email protected] gdje ti možemo poslati i ponudu/predračun.


Što ako dobiješ subvenciju?


Ne, ne očekuj da možeš tek tako preveslati državu i dobiti novac, a ne kupiti ništa. U slučaju da dobiješ subvenciju, očekuje te par koraka koje ćeš morati uraditi kako bi opravdao svoju prijavu. Kako piše na samim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:


    • Očekuje te rok od 12 mjeseci za kupnju vozila i dostavu dokumentacije Fondu za isplatu.

    • Za isplatu će biti potrebno dostaviti: original račun, dokaz da je isti u cijelosti podmiren, presliku Potvrde o sukladnosti ili Izjave od sukladnosti, presliku prometne dozvole, presliku ugovora o kreditu ili financijskom leasingu (ukoliko je potrebno), dokaz o serijskom broju okvira električnog bicikla, tehničke karakteristike vozila, dokument s IBAN-om podnositelja zahtjeva (preslika kartice računa ili izvadak o stanju i prometu po računu, ili pisana potvrda banke o IBAN-u) te Izvješće o ostvarenim uštedama (obrazac se preuzima na stranicama Fonda).

    • Tijekom 12 mjeseci, možeš odabrati i drugo vozilo, različito od vozila za koje si inicijalno dostavio/la ponudu, no ono mora biti jednake kategorije i vrste pogona te jednake ili manje emisije CO2 u odnosu na prijavljeno vozilo. Iznos sufinanciranja neće biti moguće povećati u odnosu na iznos iz Ugovora, bez obzira na realnu cijenu kupljenog vozila.

    • Ukoliko ne realiziraš kupnju vozila sukladno preuzetim ugovornim obvezama, Fond ti može uskratiti svaku moguću daljnju financijsku pomoć, kao i mogućnost sudjelovanja u natječajima/javnim pozivima za sufinanciranje iste vrste projekata

  • Obveza zadržavanja u vlasništvu (korištenju – u slučaju financijskog leasinga) sufinanciranog vozila jednu godinu od datuma prve registracije, odnosno od dana izdavanja računa za kupnju, ako je riječ o električnim biciklima.

Više o samom natječaju i potrebnoj dokumentaciji saznaj na stranicama Fonda.